2050-re 500 millió elhunyt felhasználó oldala lesz megtalálható a Facebook-on. Az ember halála után az e-mail fiókja és a közösségi oldalakon lévő profilja továbbra is él, mivel a rokonok keze jelszó hiányában meg van kötve.

Mind a mai napig egy közeli szerettünk elvesztése után csak költséges peres út segítségével védhetjük meg az elhunyt emlékét, illetve vezérelhetjük annak virtuális hagyatékát. Justin Ellsworthy elhunyt iraki katona szülei még 2004-ben kérték a Yahootól, hogy adják meg a fiúk e-mail fiókjának a jelszavát. A cég elutasította a kérelmet, mondván, hogy a fiók az ő tulajdonuk és a magánlevelezés védelmezésére hivatkozott. A szülők megnyerték a pert, azonban a precedens nem vezetett jogszabályi változásokhoz.

Felismerve, hogy a felhasználók számának növekedésével egyre nő a halottak száma is köztük, egyes magáncégek temetkezési internetirodákat alapítottak. Svájcban olyan cégek vannak, amelyek saját szerveren készek tárolni a felhasználó összes adatát. Így egy biztonsági másolat készül az összes fiókról. A felhasználók azt is meghatározzák előre, hogy mit kell ezekkel tenni a haláluk esetén.

Mindazonáltal, a problémát orvosolni kell jogszabályi szinten is – vélekedik Urvan Parfenytyev IT-specialista:

Az öröklést szabályozó rendeleteket nagyon régen dolgozták ki és a római jog óta léteznek. A polgári jog egyértelműen szabályozza ezt a folyamatot. Meg kell viszont határozni az állampolgár internet-tulajdonának a jogállását.

A közösségi hálók tulajdonosai egyelőre még nem láttak hozzá ilyen kezdeményezéshez. Őket nem zavarják a halott felhasználók, hanem éppen ellenkezőleg, a hasznukra válik az, hogy elferdítik a statisztikát a felhasználók számának a növekedését mutatva. Ugyanakkor az ő részvételük nélkül nem lehet megállapítani, hogy halott-e a fiók tulajdonosa vagy sem. Szvetlana Boriszova, az Internet Világa elnevezésű projekt vezetője úgy véli, hogy új technológiák szükségesek ehhez:

A legvalószínűbb, hogy ezeknek valamilyen technológiai újításoknak kell lenniük, amelyek meghatározzák a tevékenység jellegét a közösségi oldalon: valóban halottnak tekinthető-e az adott fiók, ami alapján nem szabad egyből törölni azt, hanem például meg kell próbálni kapcsolatba lépni az illetővel.

Sokan szembesültek azzal a sokkal, amikor a közösségi oldal hírfalán egy elhunyt felhasználó hozzászólását látták. A helyzet természetellenes. Előbb vagy utóbb pedig a jogalkotók is tenni fognak valamit ez ügyben. Addig viszont jobb előre gondoskodni a virtuális biztonságunkról a halálunkat követően.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 608 megtekintés

Videó: 48 315 743 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922980

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh