A korábban tervezettnél intenzívebb és tovább tartó támadás terveit dolgozza ki Szíria ellen a Pentagon - adta hírül vasárnap a Los Angeles Times című amerikai napilap.

Az újság az Egyesült Államok hadseregének meg nem nevezett két tisztjére hivatkozva arról számolt be, hogy a Fehér Ház az eddig meghatározottaknál több szíriai célpont kijelölését kérte a katonai tervezőktől. A lap szerint a támadás így nem kettő, hanem három napig tartana, és az eddig meghatározott mintegy 50 célpont listáját sokkal többre növelik.

A lap szerint az amerikai rakétatámadás első hullámát azonnal több csapásmérés követné azon célok ellen, amelyeket nem találtak el, illetve nem semmisítettek meg a támadás megindulásakor.

A Pentagon azt is mérlegeli, hogy a légierő gépeit is bevessék-e a támadásban annak az öt - manőverező robotrepülőgépekkel és rakétákkal felfegyverzett - amerikai hadihajónak a támogatására, amelyek a Földközi-tenger keleti felén tartózkodnak a szíriai légvédelem hatókörén kívül.

A lap szerint a Vörös-tengeren tartózkodó amerikai repülőgép-hordozó, csapásmérő hajóegység - egy cirkáló és három romboló - minden tagja képes olyan manőverező robotrepülőgépek indítására, amelyek hatótávolsága eléri Szíriát.

Az amerikai lap emlékeztetett arra, hogy Obama elnök és tanácsadói a katonai tervezés intenzívebbé tételével együtt arra törekszenek, hogy a közvélemény támogatása mellett a kongresszus megszavazza a felhatalmazást egy olyan katonai akció megindítására, amellyel megbüntetnék Bassár el-Aszad elnök rendszerét, amiért állítólag vegyi fegyvert vetett be a civil lakosság ellen a múlt hónapban. Az elnök hétfőn interjút ad a CBS, az NBC, az ABC, a PBS, a CNN és a Fox News adóknak, és a Fehér Ház ovális irodájából is a nemzethez fordul kedden, azt megelőző este, hogy a várakozások szerint a szenátus a katonai felhatalmazás kérdésében szavazni fog.

Az elnök egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy vajon elrendeli-e a támadást, ha a kongresszus ellene fog szavazni, de szombaton már előzetes képet adott érvrendszeréről a szokásos heti rádióüzenetében. Egyebek között arra hivatkozott: ha a vegyi fegyver bevetése válasz nélkül marad, akkor növekszik annak kockázata, hogy újra alkalmazzák majd ezt a fegyverfajtát. Úgy érvelt, hogy ha ilyen fegyver terroristák kezébe kerülne, akkor azt az amerikaiak ellen is bevethetnék, valamint a válasz elmaradása jelzés lehetne más országok számára, hogy e fegyverfajta alkalmazása nem von maga után következményeket.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4756042

Jelenleg az oldalon

5
Online