Az izraeli elemzők szerint Barack Obama amerikai elnöknek az ENSZ-közgyűlésen elhangzott keddi beszédében az iráni nukleáris kérdés és a palesztin-izraeli békefolyamat egymás mellé helyezésével azt üzente Jeruzsálemnek, hogy kész keményen bánni Teheránnal, de cserébe elvárja az előrelépést a palesztinokkal.

A The Times of Israel című, angol nyelvű honlap szerint az iráni atomfenyegetés és az izraeli-palesztin viszony közvetlen párhuzamba állítása miatt felszaladhattak a szemöldökök Jeruzsálemben. Obama rögtön az új iráni vezetők felé nyújtott óvatos békejobb után tért rá a másik, általa ekképpen meghatározott fő kérdésre: „a viszály, amely még Iránnal fennálló különbségeinknél is messzebbre nyúlik vissza, a palesztinok és izraeliek konfliktusa”.

A két, egymáshoz közvetlenül nem kapcsolódó ügy nyilvánvaló egymás mellé rendelésével Obama a portál elemzője szerint azt sugallta, hogy az „atomot Palesztináért” képlet jegyében a békefolyamatbeli előrelépést kéri cserébe az amerikai elnök az iráni kérdés rendezéséért.

Mivel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikusi pályája legfőbb küldetésének - szinte megszállottként - a teheráni atombomba megakadályozását tekinti, az amerikai elnök az akadozó tárgyalások közepette Jeruzsálemnek szóló üzenetével azt próbálta elérni, hogy Jeruzsálemben megértsék: a palesztin államiság ügye az ő számára szintúgy fontos és megoldást sürget. Bár a nyílt kommunikáció szintjén többször tagadták mind Washingtonban, mind Jeruzsálemben a két kérdés kapcsolatát, az elemzők szerint Obama már a múltban is többször utalt párhuzamukra.

Attila Somfalvi, a Jediót Ahronót című lap honlapjának, a ynetnek a szerzője szerint egyszerre jó és rossz Izrael szemszögéből a két ügy közös kezelése. Egyrészt Jeruzsálemben örülhetnek, hogy Obama ismét világossá tette az USA eltökélt szándékát a teheráni atomfegyverkezés megakadályozására, másrészt kínosan érinti a zsidó állam vezetőit annak összekapcsolása az izraeli-palesztin üggyel.

És az amerikai elnök szavai alapján nem lehet szó véletlen kapcsolatról. "Igazi áttörés a két kérdésben - az iráni nukleáris programban és az izraeli-palesztin békében mély és pozitív hatást gyakorolna az egész Közel-Keleten és Észak-Afrikában" – mondta Obama kedden, ismételten összekötve az amerikai külpolitika két kulcskérdését.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 615 695 megtekintés

Videó: 34 707 825 megtekintés

Látogatók

Összesen5650609

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh