A nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek nincs helyük Irán biztonsági és védelmi doktrínájában - jelentette ki kedden Haszan Róháni iráni elnök az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán az általános vitában.

Róháni közölte, hogy kormánya bizonyos feltételek mellett kész haladéktalanul "határidőhöz kötött és eredményorientált" tárgyalásokat kezdeni a vitatott iráni nukleáris programról. Mint mondta, a nukleáris fegyverek konfliktusban állnak Irán nemzeti érdekeivel, de Teheránnak joga van a békés célú urándúsításhoz.

Hangsúlyozta, hogy Teherán kész létrehozni egy keretet az Egyesült Államokkal fennálló nézeteltérések rendezésére, és nem törekszik a két ország közötti feszültségek kiélezésére. Mint mondta, figyelemmel hallgatta meg Barack Obama elnöknek az ENSZ-közgyűlés pódiumáról kedden elmondott beszédét, és reményét fejezte ki, Amerika "tartózkodni fog attól, hogy kövesse a háborúpárti nyomásgyakorló csoportok rövidlátó érdekeit".

Róháni ugyanakkor a nap folyamán nem élt a lehetősséggel, hogy személyesen találkozzon Obamával. Amerikai hivatalos források szerint az irániaknak hivatalos és privát csatornákon is felajánlották a nem hivatalos megbeszélés lehetőségét, de számukra annak elfogadása túlságosan "bonyolult" lett volna. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint a teheráni döntéshozó mechanizmusban az Egyesült Államokat a többi nyugati országtól eltérő módon kezelik.

Róháni hangsúlyozta, hogy Irán kész felelősségteljesen fellépni a közel-keleti térség biztonságáért, és ennek érdekében kész a kétoldalú és a sokoldalú együttműködésre.

Haszan Róháni szerint Irán nem jelent fenyegetést sem a világ, sem a régió számára. Az iráni vezető elítélte a vegyi fegyverek bármilyen formába történő bevetését és üdvözölte Szíria csatlakozását a vegyifegyver-tilalmi egyezményhez.

Szerinte az ilyen eszközökkel kapcsolatban a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha terroristák kezébe kerülnek, amit a vonatkozó szerződések nem hagyhatnak figyelmen kívül. Az iráni elnök hangoztatta, hogy a szíriai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani.

Az iráni elnök bírálta a hazája ellen bevezetett nemzetközi gazdasági büntetőintézkedéseket, rámutatva, hogy azok "negatív hatása nemcsak a szankciók szándékolt áldozataira korlátozódik. Szavai szerint "elítélendő", ha drónok ártatlanok életét oltják ki és - Izrael megemlítése nélkül - elítélte az "ártatlan palesztin nép ellen elkövetett bűnöket, amelynek jogait évtizedek óta megsértik".

Megfogalmazása szerint az iszlámfóbiát, a síitafóbiát és az Irán-fóbiát az elmúlt három évtized során bűntettek sokaságának - egyebek között Szaddám Huszein és az al-Kaida felfegyverzésének igazolására használták fel.

Haszan Róháni kerülte az elődje, Mahmúd Ahmadinezsád Izrael-ellenes és holokauszttagadó tirádáihoz hasonló kirohanásokat. Beszéde alatt az izraeli delegáció helye üresen maradt az ENSZ-közgyűlés üléstermében. Az ENSZ-ben a jövő héten felszólaló Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök "képmutatónak" és "cinikusnak" nevezte és úgy vélekedett, hogy Teherán pusztán időt akar nyerni nukleáris fegyverprogramjához.

Az első amerikai kommentárok a korábbi hivatalos állásfoglalásokhoz hasonlóan hangsúlyozták, hogy az új iráni vezetés tetszetős nyilatkozatainak komolyságát konkrét tettekkel kell bizonyítani.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 655 769 megtekintés

Videó: 48 860 501 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016741

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh