A “kalifátus” számára egyre kellemetlenebb a migrációs válság. Mert aki elmegy, az őket hagyja el – akkor, amikor egyre nagyobb szükségük lenne az emberekre otthon.

Az Iszlám Állam egyre nagyobb nyomást fejt ki a törökországi menekültekre – de nem arra akarja őket rávenni, hogy minél nagyobb számban jöjjenek Európába, hogy “meghódítsák” Európát. Éppen ellenkezőleg. Az első kettő után újabb – majd egy tucatnyi – videóüzenettel bombázzák a törökországi menekülttáborok lakóit, hogy maradjanak az “iszlám földjén”.

Két korábbi videóhoz hasonlóan, a többiek is azonos tematikát dolgoznak fel – elmondják, hogy milyen jó az Iszlám Államban élni, és milyen megvetés, mennyi veszély várja azokat, akik útnak indulnak. Már a filmek címei is sokatmondóak:

A muszlimok menedéke a hitetlenek házában

Menekültek, figyeljetek ránk!

Azoknak, akik elhagyták hazájukat

És Allah másokat helyez a ti helyetekbe

Tanács a menekülteknek, akik a hitetlenek közé akarnak menni

Elcserélnél-e valami jót valami rosszabbra?

Figyelmeztetés a gyanútlan menedékkérőknek a hitetlenek házában

Figyelmeztetés azoknak, akiket megtévesztettek a keresztesek

A kérések, figyelmeztetések, fenyegetések egyre elkeseredettebbek. Akárcsak a nyugati sajtó, ők is Aylan Kurdi tragédiáját használják fel – azt bizonyítandó, hogy az Európába vezető út túl veszélyes. De használják ugyanazokat a toposzokat is, amelyeket a nyugati bevándorlóellenes sajtó használ – hogy a menekültek képtelenek lesznek beilleszkedni (bár ők ezért a nyugati társadalmak megvetését teszik felelőssé), a legrosszabb munkákat fogják kapni, és – ellentétben a nyugati sajtóval, amely szerint a muszlimok túl nagy szabadságot is élvezhetnek Nyugaton – hogy nem gyakorolhatják szabadon vallásukat.

Alverto Fernandez, aki korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma közel-keleti kutatócsoportjánál dolgozott, most pedig a független MEMRI kutatóintézetnek dolgozik, kifejtette: az Iszlám Állam ideológiai alapjait kezdi ki a tömeges kivándorlás. Ők ugyanis arra építették eddigi propagandájukat, hogy az “igazi muszlimok” hozzájuk, a Kalifátusba mennek, hiszen itt teljesednek ki leginkább az iszlám értékei. Ehhez képest éppen azok az emberek hagyják el tömegével a régiót, akiket ők szeretnének magukhoz édesgetni, akik az ő bázisukat alkotnák. Hiszen a menekültek többségében Észak-Szíriából jönnek el, és alapvetően nem a felkelők, hanem az Aszad-kormány támadásaitól szenvedtek.

Ha pedig elmennek, az azt a képet építi fel az Iszlám Államról, hogy ott “nem jó lenni” – vagyis elriaszthatja azokat is, akik még jönnének Nyugatról. A helyzetet valóban tovább rontja – legalábbis az Iszlám Állam szempontjából – hogy egyre többen hagyják ott őket a nyugati harcosok közül, és egyre komolyabbak a súrlódások a nyugatról érkezett “sztárterroristák”, és a helyben toborzott mezei hadak közt.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 830 megtekintés

Videó: 48 293 676 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920100

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh