Orosz és szíriai állami múzeumok szerződést kötöttek az ősi Palmüra helyreállításáról - közölte csütörtökön a szentpétervári Ermitázsra hivatkozva a The Moscow Times.

Az Iszlám Állam terroristái először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes szíriai sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban. A szíriai hadseregnek az orosz légierő támogatásával kétszer, 2016 márciusában és 2017 márciusában kellett visszafoglalnia a várost.   

A terroristák lerombolták egyebek között a római színház homlokzatát, Bél templomát, a Tetrapülónt és a monumentális diadalívet.   

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) által a világörökség részeként elismert romváros helyreállítása a Palmürai Nemzeti Múzeummal kezdődik.   

A The Art News című orosz hírportál szerint az Ermitázs és az orosz akadémia kultúrtörténeti intézete, valamint a szíriai múzeumfelügyelet közötti megállapodás értelmében a felek hosszú távon 20 szíriai műemlék restaurálását tervezik, valamint a nemzetközi közösség bevonását az óváros helyreállításába.    

Mihail Piotrovszkij, az Ermitázs igazgatója augusztusban úgy vélekedett, hogy a Palmürai Nemzeti Múzeum felújítása mintegy két évet vesz majd igénybe. Azt mondta akkor, hogy Moszkva a múzeumon túl a megsérült műemlékek helyreállítását már nem támogatja.   

Piotrovszkij 2017-ben az ősi Palmüra háromdimenziós digitalizált modelljét ajándékozta Damaszkusznak, amelyet orosz szakértők a város első visszavétele után készített felvételeiből állítottak össze.    

Oroszország 2016 áprilisában sajtólátogatást szervezett Palmürába, amelynek csúcspontja egy élőben közvetített koncert volt, a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarát Valerij Gergijev vezényelte. Idén két orosz utazási iroda elkezdett - Palmürát is érintő - utakat szervezni Szíriába, igaz, az érdeklődés egyelőre nem nagy.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 336 megtekintés

Videó: 47 972 000 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887876

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh