A tervek szerint a következő években Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet - közölte az MTI-vel szerdán a Belügyminisztérium, miután lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata.

A tárca közleménye emlékeztet: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2015. január 26-án pályázati felhívást tett közzé "A börtön építése céljából önkormányzati tulajdonú beépítésre szánt terület térítésmentes felajánlása" címmel, amelyre a megadott határidőig negyven település jelentkezett.

Az értékeléskor figyelembe vették a terület fekvését, méretét, beépíthetőségét, területi besorolását, közművekkel ellátottságát. Emellett speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában, például a lakott területtől való távolság, a terület gyors megközelítését lehetővé tevő autópálya vagy főút közeli fekvése. Számított a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének biztosíthatósága, a felajánló közreműködése, hozzájárulása az objektum kialakításához, továbbá a térség közösségi közlekedésének fejlettsége. Figyelembe vették a döntésnél azt is, hogy van-e lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

Mindezen szempontokat alapján választották ki az öt várost, ahol a források függvényében, ütemezetten valósul meg, várhatóan 2017-től 2019-ig a börtönépítés.

A lezárult pályázatról értesítették a részt vevő önkormányzatokat; a Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az érintett önkormányzatok szorosan együttműködve, folyamatos egyeztetés mellett kezdik meg a beruházások előkészítését.

A tárca közleménye arra is kitér, hogy a 2010-ben megkezdett férőhely-bővítési program során eddig átadott 1600 új férőhely létesítésével már több mint tíz százalékkal csökkentette a börtönök zsúfoltságát a kormány.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 234 megtekintés

Videó: 48 292 277 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920007

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh