Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította tagállamokat, hogy vizsgálják meg, náluk is előfordultak-e olyan csalások a gépjárművek károsanyag-kibocsátási tesztjeivel kapcsolatban, amilyeneken a Volkswagent az USA-ban rajtakapták. Az EU-ban 2016 elejétől fokozatosan olyan tesztelési eljárásra térnek át, amely laboratóriumi körülmények helyett az autó tényleges használatakor méri a károsanyag-kibocsátást.

Nagy hullámokat vet az Európai Unióban is az a botrány, amely a tengerentúlon eladott Volkswagen személygépkocsik kibocsátási tesztjének manipulálása miatt robbant ki. Az amerikai hatóságok egy olyan, a járműbe beszerelt eszköz alkalmazásán kapták rajta a világ első számú autógyártóját, amellyel manipulálni lehet mérés során a jármű károsanyag-kibocsátását, kisebb mennyiséget mutatva a valóságosnál.

A botrány folyományaként az Európai Bizottság csütörtökön felszólította a tagállamokat, hogy nézzenek utána, mi a helyzet az Európában eladott autók esetében, és tegyenek meg mindent az uniós szinten elfogadott kibocsátási szintek maradéktalan betartása érdekében.

„Az üzenetünk egyértelmű: zéró tolerancia a csalással szemben és az EU-szabályok rigorózus betartása. A teljes képet látnunk kell, és hatékony szennyezőanyag-kibocsátási méréseket kell hatályba léptetnünk” – jelentette ki Elzbieta Bienkowska, a belső piacért és az iparpolitikáért felelős uniós biztos.

Brüsszel kérése a tagállamokhoz, hogy végezzék el a szükséges vizsgálatokat és számoljanak be azok eredményeiről. Az uniós hatóságok tudni szeretnék, hogy mennyi az EU-ban engedélyezett járműbe szereltek be ilyen félrevezetésre alkalmas eszközt, amelyek használatát tiltja az Euro 5/6 rendelet. A témát a következő napokban a típusjóváhagyásért felelős tagállami hatóságokkal is megvitatják.

Brüsszel arra számít, hogy a tagállamok gyorsan megállapodnak azokról a jogszabályi javaslatokról, amelyek biztosítják, hogy a gépkocsik típusengedélyezéséhez alkalmazott károsanyag-kibocsátás mérések a tényleges vezetés közbeni kibocsátást mutassák, és ne lehessen „megbuherálni” ezeket.

A testületnél emlékeztetnek rá, hogy az új kívánalmaknak megfelelő mérési eljárásokat 2016 elejétől vezetik be fokozatosan, kiegészítve a jelenlegi laboratóriumi teszteléseket. A jogalkotóknak ugyanakkor még közös nevezőre kell jutniuk arról, mi legyen abban az esetben, ha a kétfajta (laboratóriumi illetve az autó használata közben) elvégzett mérés jelentős eltéréseket mutat ki. Bienkowska szerint az erről a csomagról való megállapodás a már elfogadott RDE (real drivind emissions) mérési eljárásokkal kiegészülve ambiciózus és masszív kibocsátási tesztet eredményez majd az Európai Unióban.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága közben szerdai ülésén elfogadta a gépkocsik károsanyag-kibocsátási szabályainak módosításáról szóló javaslatot, ami bizonyos szennyező anyagokra kibocsátási határértékeket szab meg. A képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy 2017-ben mindenhol vezesse be a valós kibocsátást tükröző új szabályokat. A szakbizottság tagjai emellett 2019-től kezdve minden új autóban üzemanyag-fogyasztási mérőt és sebességváltó kijelzőt szeretnének, ami információkat közöl a volánnál ülő személynek arról, hogyan érdemes takarékosan, kisebb fogyasztással vezetni.

Forrás: bruxinfo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 977 megtekintés

Videó: 48 921 460 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026158

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh