A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé terjesztette az ír legfelső bíróság szerdán az európai ügyféladatok Egyesült Államokba továbbításának kérdését, amely egy olyan ügyben merült fel, amely a Facebook internetes közösségi hálózat és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) között feltételezett együttműködés miatt keletkezett.

Írország úgy kapcsolódik a történethez, hogy számos nagy amerikai internetes vállalkozásnak Írországban van az európai központja. Egy osztrák diákcsoport ezért ott kezdeményezett eljárást, és támadta meg a jelenleg érvényes európai-amerikai adatvédelmi megállapodást, amely abból az alaptételből indul ki, hogy az Egyesült Államokban megfelelő adatvédelmi előírások érvényesülnek, így az európai ügyféladatoknak az oda történő továbbítása nem sérti az európai adatvédelmi követelményeket.

Miután az Edward Snowden volt amerikai NSA-alkalmazott által nyilvánosságra hozott információk szerint az elektronikus jelek gyűjtésével és feldolgozásával, elemzésével foglalkozó amerikai titkosszolgálat az úgynevezett Prizma felderítő program keretében átfogó "adathalász" tevékenységet folytat az Apple, a Google, a Facebook, a Microsoft és más nagy internetes cégek ügyféladatai közt, a felperes osztrák diákcsoport szerint immár nem helytálló, ha megfelelőnek vélelmezik az amerikai adatvédelmi jogi környezetet.

Ha az európai-amerikai megállapodás elbukna a jogszerűség próbáján, akkor szolgáltatók ezreinek tevékenysége sodródna a jogtalanság talajára - mondják uniós jogi szakértők. Közülük többen ezért azt valószínűsítik, hogy az unió és az Egyesült Államok valamilyen megállapodásban fogja rendezni a kérdést, mielőtt az Európai Bíróság elmarasztaló ítéletet hozna.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 194 298 megtekintés

Videó: 32 736 799 megtekintés

Látogatók

Összesen5522824

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh