Az orosz hadsereg Szíriában tesztelte a T-14-es Armata harckocsit - jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Rosszija 1 televízió egyik vasárnapi műsorában.

Manturov szerint az új tankokat azért vezényelték át Szíriába, hogy "harci körülmények között mérlegeljenek minden részletet", ami elősegíti majd a külalak végső kialakítását. A miniszter kijelentette, a harckocsi sorozatszállítása a hadsereg számára jövőre kezdődik meg.   

Elismerte, hogy a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal felszerelt T-14-es drága tank, ami részben annak a következménye, hogy még mindig tesztelik és korszerűsítik. Meglátása szerint azonban a sorozatgyártás során csökkeni fog az ára.   

Közölte, hogy 2021-ben engedélyeztetik az exportváltozatot is, és megkezdődnek majd a tárgyalások a külföldi megrendelőkkel. Manturov szerint a harckocsi iránt van előzetes érdeklődés annak ellenére is, hogy az orosz fél nem adhatja ki a kezéből a tank teljes dokumentációját a külföldi megrendelőknek.   

Jurij Boriszov, a hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes 2018 júliusában azt mondta, hogy az  orosz hadsereg a magas gyártási költségek miatt nem tervezi az Armaták tömeges beszerzését, ehelyett a meglévő haditechnika harcképességének növelését részesíti előnyben. Kijelentette akkor, hogy a Vörös téri katonai parádékon bemutatott tankok darabja 250 millió rubelbe (mintegy 1,1 milliárd forintba) kerül.    

Az Armata nehéz lánctalpas platformra épülő T-14-es harckocsit személyzet nélküli lövegtoronnyal és korszerű fedélzeti berendezésekkel szerelték fel. A legénységet a tervezők egy páncélozott, a lőszertől elszigetelt kapszulában helyezték el. A csapatoknál történő tesztelése korábbi sajtójelentések szerint 2018 novemberében fejeződött be.   

Az Interfax háttéranyagában úgy fogalmazott, hogy az alapvetően új és kizárólag orosz Armata a tankok a háború utáni harmadik  generációjához tartozik. Jelenleg nincs hozzá hasonló a világon.    

Boriszov 2017 augusztusában azt mondta, hogy  Oroszország több mint 600 féle fegyvert és hadfelszerelést tesztelt Szíriában.   

"Gyakorlatilag minden új típus, minden újdonság megjárta a szíriai konfliktust, hogy lehetőségünk legyen megnézni, milyenek a reális tulajdonságaik, hogyan viselkedik a fegyverzet" - hangoztatta.    

Elmondása szerint az orosz haderő új repülőgép-felszereléseket, új tűzfegyvereket, rakétaindító rendszereket, páncélozott járműveket és egyéb új eszközöket próbált ki. Hozzátette, hogy a hmejmími légitámaszponton folyamatosan jelen vannak a hadiipari vállalatok képviselői.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 640 megtekintés

Videó: 47 975 556 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888140

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh