Egy újabb pénzügyi válság megelőzésére csődmechanizmus kidolgozását javasolja szuverén adósságra az euróövezetben a német kormány köznyelvben bölcsek tanácsaként ismert gazdasági tanácsadó testülete.

Az öt elismert német gazdasági szaktekintélyből álló testület kedden publikált javaslatcsomagjában kiemeli, hogy a görög adósságválság ráirányította a figyelmet az euróövezet pénzügyi stabilitását támogató további reformok szükségességére.

Az euróövezeti krízis felszínre hozta a közös deviza koncepciójának alapproblémáját: egyrészt hiányoznak a gazdaságpolitikai és pénzügyi fegyelem fenntartásához szükséges eszközök, másrészt nem áll rendelkezésre egy megbízható mechanizmus a krízishelyzetek kezelésére. Az ilyen intézményes hiányosság mellékhatásaként pedig egyes nemzetgazdaságok sérülékenységének a fokozódásával, valamint a krízishelyzet tovaterjedésének a veszélyével kell számolni.

A válság mellékhatásai elkerülhetetlenné tették a krízisországokban a makrogazdasági kiigazítást - szögezi le a dokumentum. A költségvetés konszolidálása és a versenyképesség fokozása érdekében a lakosság számára esetenként fájdalmas intézkedéseket kellett hozni.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az euróövezeti tagországok többsége nem kívánja feladni költségvetési autonómiáját. Sikerült ugyan valamelyest megerősíteni a fenntartható költségvetési politikában és a versenyképesség fokozásában az egyes tagországok felelősségét számon kérő intézményes kereteket, a meghozott intézkedések azonban korántsem teljesek. A bankuniót például egységes pénzügyi felügyelet hatáskörének a bővítésével kellene még tovább erősíteni a német közgazdászok javaslata szerint.

A bölcsek tanácsa javaslatában rámutat, hogy az adósságrendezés elvei terén a görög kormány és a hitelezők között kialakult konfliktus fellazította az európai devizaunió eresztékeit, ami szintén a további reformok szükségességére világít rá. A tanács ezért szükségét látja egy Maastricht 2.0 szabályrendszer kidolgozásának.

Nem veszélyeztetheti az euró létét egy együttműködésre nem hajlandó ország - fogalmaz a dokumentum, hangsúlyozva, hogy legvégső megoldásként lehetővé kell tenni a tagországok számára a devizaunió rendezett elhagyását.

A bölcsek tanácsának (Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung) tagjai: Christoph M. Schmidt, az esseni gazdaságkutató intézet elnöke; Peter Bofinger, a würzburgi egyetem közgazdász professzora; Lars Feld, a freiburgi egyetem közgazdász professzora; Isabel Schnabel, a mainzi egyetem közgazdász professzora; valamint Volker Wieland, a frankfurti Goethe egyetem közgazdász professzora.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 142 megtekintés

Videó: 48 288 091 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919636

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh