Lalu Prasad Yadav volt vasútügyi miniszter az első magas rangú indiai politikus, akinek a legfelsőbb Bíróság minapi döntése alapján elvették a mentelmi jogát, és börtönbe kell vonulnia. Bihar állam főminisztereként 65 milliárd forint értékben sikkasztott el állami pénzeket - az ügy 1986 óta húzódik.

A csalássorozat, ami az indiai közbeszédben "takarmány csalás" (csárá gótálá) néven lett közismert kicsiben kezdődött, még a hetvenes években. Egyes hivatalnokok kisebb értékű hamis számlákat adtak le elszámolásra az állam kincstárának. Tíz év alatt aztán jól kinőtte magát. Állami vezetők hatalmas csordákat tartottak - papíron - amiknek állami támogatással vettek takarmányt, mindenféle felszerelést, építettek istállókat. Az egyszerűség és takarékosság érdekében állatot egyáltalán nem tartottak. Az ügyben - a bírósági ítélet szerint - komoly szerepet vállalt a szövetségi állam két volt főminisztere Jaganrath Mishra és Lalu Prasad Yadav is, utóbbi az akkor a tartományt kormányzó Rashtriya Janata Dal párt elnöke is volt.

Eddig eljutni azonban nem volt egyszerű. Az ügyre először a szövetségi számvevőszék figyelt fel 1986-ban, azonban azokat a hivatalnokokat, akik komolyan szerettek volna nyomozni az állami hatóságok gyorsan elmozdították a helyükről. 1996-ban a rendőrség egy más üggyel kapcsolatban bizonyítékokat talált, amiket egy calcuttai újságíró, Ravi S Jha a nyilvánosság elé tárt. Ekkor nevezték meg elsőként az ügy fő felelőseként Lalu főminisztert. Az állami bürokrácia mindent megtett, hogy az ügyből ne legyen ügy, de végül a Központi Nyomozóiroda bizonyítékokat talált. A főminiszternek pedig le kellett mondania. Az indiai politikai élet akkori állapotára jellemző módon fő tisztségeit feleségének adta át.

És az is elmond valamit Indiáról, hogy a hatalmas csalás - amit egyébként Lalu sosem ismert el - tulajdonképpen nem törte meg a politikai karrierjét. Bár mindenki egyértelműen az ország legkorruptabb politikusai egyikének gondolta rendszeresen újraválasztották körzetében, sőt miniszteri posztot is kapott. A per pedig közben folyt ellene - csigalassúsággal. 2013 májusában született meg az ítélet - 53 vádpontból 44-ben bűnösnek találták. Öt év börtönt kapott. Képviselőként azonban megillette a mentelmi jog - ezt vonta meg tőle - és vagy 150 társától - a Legfelsőbb Bíróság ítélete.

Az ügy mélyen felkavarta az indiai politikai életet - elsőként sikerült elítélni valakit korrupcióért az elit legmagasabb köreiből. Sokan remélik: ez csak a tisztulás első lépése lesz.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 981 523 megtekintés

Videó: 49 118 972 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7061317

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh