A világ lakosságának egy százaléka rendelkezik a világ vagyonának 41 százaléka felett – derült ki egy minapi felmérésből. A vagyonosok igazi otthona még mindig az Egyesült Államok és Európa.

Lehet, hogy az amerikai gazdaság kilábalása nem valami acélos és a politikai elit az elmúlt időszakban különös tehetséget árul el a tehetetlenkedésben, ám az biztos, hogy a gazdagok "termelésében" az USA több utcahosszal veri a világ többi országát - derül ki a Crédit Suisse összesítéséből. Az elmúlt évhez képest 1,8 millióval nőtt a világon élő milliomosok száma, közülük 1,7 millióan az USA-ban szedték meg magukat.

Az Egyesült Államokban egy jókora nagyságrenddel több dúsgazdag ember él, mint a világ bármely más országában (lásd táblázatunkat). Meglepő módon a súlyos versenyképességi hiányosságokkal küszködő Franciaország áll a második helyen a dollármilliomosok "előállításában", 287 ezer új dúsgazdag emberrel, majd Németország következik 221 ezerrel, illetve a szintén nem túl meggyőző teljesítményt nyújtó Olaszország 127 ezerrel. Még a vergődő Spanyolországban is bővült a dúsgazdag elit. Japán ugyanakkor több mint 1,3 millió milliomost veszített egy év alatt.

Az ígéret földje

A svájci bank 2013-as Global Wealth Reportjából az is kiderül, hogy a világ dúsgazdag lakóinak 32 százaléka amerikai 39 százalékuk európai állampolgár. A vagyon brutálisan koncentrálódik: a világ lakóinak egy százaléka rendelkezik a vagyon 41 százalékával, amelynek értéke 98,7 ezer milliárd dollár. Ez 13-szorosa a legszegényebb 3,2 milliárd földlakó vagyonának és háromszorosa annak, amennyit a 10 és 100 ezer dollár nettó vagyonnal rendelkező emberek birtokolnak.

A világon több mint kétmillió embernek van 5-10 millió dollárja, valamivel kevesebb mint százezernek több mint 50 milliója és 33,9 ezernek több legalább 100 milliója.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 671 185 megtekintés

Videó: 48 879 572 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7019255

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh