"Elképesztő naivitásról" tanúskodik Bernard Squarcini, a francia belső hírszerzés (DCRI) volt vezetője szerint a francia kormány reakciója a Franciaországot érintő amerikai titkos adatgyűjtésről szóló sajtóértesülésekkel kapcsolatban, mivel állítása szerint "Franciaország is kémkedik az amerikaiak után".

"Ijesztő ez az elképesztő naivitás. Hacsak a vezetők nem olvassák a jelentéseket, amelyeket küldünk nekik" - fogalmazott a Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban a volt titkosszolgálati vezető.

"Az amerikaiak kereskedelmi és ipari téren kémkednek utánunk, és mi is megfigyeljük őket, mivel nemzeti érdek a vállalataink védelme" - tette hozzá.

Elmondása szerint ez a helyzetet nem csak az Egyesült Államokra és Franciaországra jellemző. "A szolgálatok jól tudják, hogy minden ország, még ha együtt is működnek a terrorelhárítási harcban, megfigyelik egymást a szövetségek között is" - hangsúlyozta Squarcini.

Laurent Fabius francia külügyminiszter többször is magyarázatot követelt Washingtontól az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Franciaországot érintő titkos adatgyűjtési tevékenységével kapcsolatban.

Fabius a francia szaktárca keddi közleménye szerint John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén leszögezte: fel kell hagyni ezzel a "partnerek között elfogadhatatlannak tartott kémkedési gyakorlattal". A francia miniszter egyúttal megismételte Párizs arra vonatkozó kérését, hogy Washington adjon magyarázatot az NSA franciaországi tevékenységére.

A Le Monde című francia napilap hétfőn az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az NSA francia polgárok telefonbeszélgetéseit követte nyomon, és egyedül 2012. december 10. és 2013. január 8. között 70,3 millió adatot rögzített ezekről a hívásokról. Az újság kedden arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálatok emellett megfigyelték a washingtoni és New York-i francia diplomáciai képviseleteket is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 877 703 megtekintés

Videó: 49 057 055 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053515

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh