"Ellenségeink vagy barátaink az amerikaiak? Miért akadályozzák a békefolyamatot, a tárgyalásokat a tálibokkal? Lezárjuk a NATO utánpótlási vonalát, ha folytatódnak a dróntámadások a tálib vezetők ellen!"

Imran Khan, a pakisztáni ellenzék egyik nagyhangú vezére fenyeget ezzel. Az egykori krikettbajnok, aki ifjú korában nagy nőcsábász volt Londonban - ahol egy befolyásos zsidó milliomos lányát vette nőül - Pakisztánban iszlamista húrokat penget.

Pártja hatalmon van a határvidéken, tehát elvben képes lenne megakadályozni a NATO-utánpótlást a Khyber- hágón keresztül. Ez az utánpótlási vonal létfontosságú az amerikai csapatok számára Afganisztánban. Végső soron az utánpótlási vonal lezárása ügyében a központi kormány dönt.

Nawaz Sharif kormányfő szintén ellenzi a dróntámadásokat, de nem akar szembeszállni Washingtonnal.

Legutóbb, amikor az amerikai fővárosban járt, megígérte: az utánpótlási vonal nyitott marad függetlenül a dróntámadásoktól.

Amerika hatékony eszköznek tekinti a drónok bevetését a tálibok elleni harcban: pénteken lőtték ki az egyik vezetőt a határvidéken. A tálibok állítólag ellentmondásis állásponton van a békefolyamat ügyében: akad, aki tárgyalni szeretne, de a többség a harc híve. Az utóbbi irányzathoz tartozott állítólag Hakimullah Mehszud is, akivel amerikai drón végzett Pakisztán határvidékén.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 955 megtekintés

Videó: 48 323 502 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923882

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh