Az afgán máktermesztés elleni évtizedes harc ellenére idén minden eddiginél több ópiumot termeltek az országban az ENSZ szerdán közölt jelentése szerint.

Idén nagyjából 5500 tonna ópiumot állítottak elő Afganisztánban, ami 49 százalékkal több, mint a tavalyi termelés. Az ópium és heroin alapanyagául szolgáló mákot 209 ezer hektáron termesztették, ami 36 százalékos növekedés 2012-höz képest, és meghaladja az eddigi rekordot, a 2007-ben becsült 193 ezer hektárt is.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala és más megfigyelők szerint a drogkereskedelemből származó pénz jelentős része tálib felkelőknél köt ki, de a csempészetből származó haszon vélhetően a közelgő elnökválasztásra készülő csoportok közötti versengésben is nagy szerepet játszik majd. Egyes források szerint a drogtermelésben állami tisztségviselők is nyakig benne vannak, és minden érintett, beleértve a mákot megtermelő gazdákat összejátszik egymással.

A jelentés becslése szerint az idén előállított ópium termelői ára nagyjából 950 millió dollár (211 milliárd forint), ami az afgán GDP négy százaléka. A csempészek hasznát is hozzáadva az ópiumból származó jövedelem még ennél is jóval több, ami felveti a veszélyét, hogy a feketegazdaság "fontosabbá válik, mint a legális gazdaság" – közölte a hivatal.

Szakértők szerint az afgán ópiumtermelés jelentős megugrása több tényező együttes hatásának következménye: a nemzetközi ópiumárak felfutása, az amerikai és NATO-csapatok közelgő kivonulása, és a választások közeledtével a máktermelés elleni szigor lanyhulása is hozzájárult ahhoz, hogy Afganisztánban az idén több ópiumot állítottak elő, mint korábban bármikor.

Az ENSZ becslései szerint tavaly Afganisztánból származott a világ ópiumának 75 százaléka, és idén ez az arány akár 90 százalékra nőhet.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 931 646 megtekintés

Videó: 49 089 373 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058133

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh