Tűzharcba keveredtek a francia katonák Banguiban, miközben őrjáratot teljesítettek. A franciák nemrég kaptak felhatalmazást az ENSZ-től, hogy rendet tegyenek az országban, miután az eltelt napokban több százan haltak meg a muszlim és keresztény milíciák közötti összecsapásokban, illetve tisztogatásokban. A francia erők egyik fő feladata, hogy lefegyverezzék a szemben álló milíciákat a polgárháborúba és anarchiába süllyedt országban.

A harcok a reptér környékén robbantak ki, miután a fegyveresek egy csoportja nem volt hajlandó átadni fegyvereiket a francia katonáknak. Nem sokkal később a Seleka harcosai is rátámadtak az őrjáratozó franciákra a belvárosban. Guillaume Freasse kapitány a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a fegyveresek elsősorban meg akarták félemlíteni őket, de nem jártak sikerrel és sikerült visszaverni a támadásokat. A francia egységek 20 mm-es gépágyúval viszonozták a tüzet, majd üldözőbe vette a támadókat. Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek.

A helyzet jelenleg rendkívül feszült a fővárosban. A franciák több helyen ellenőrzőpontokat állítottak fel és folyamatosan őrjáratoznak a városban, hogy begyűjtsék a fegyvereket. A franciák lefegyverzési kampányát a helyi rádiókban is bejelentették és felhívták a figyelmet arra is, hogy a katonák készek erőt alkalmazni, hogyha ellenállásba ütköznek. Laurent Fabius francia külügyminiszter a France Inter rádiónak elmondta, hogy "komoly feladatott vállaltak, de katonáik készen állnak a megmérettetésre". Gilles Jaron ezredes a Reutersnek azt mondta, hogy a lázadó fegyveresek többsége már elhagyta Banguit, miután akcióba léptek, de ennek ellenére még mindig vannak ellenállók a fővárosban, akik meghúzták magukat. A város egyik legveszélyesebb része a PK5-ös negyed, amely a muszlim Seleka harcosok egyik fellegvárának számít.

Jelenleg 1600 francia katona állomásozik az országban, miután néhány nap leforgása alatt legalább 459 ember veszítette életét a keresztény és muszlim milíciák közötti összecsapásokban. A helyzet az után súlyosbodott el az országban, miután keresztény milicisták megtámadták a fővárost december 6-án. A halálos áldozatokkal járó összecsapások után végül az ENSZ BT felhatalmazta a francia erőket, hogy támogassák az afrikai békefenntartókat a rend helyreállításában és szükség esetén felvegyék a harcot az ellenállókkal szemben. A helyi lakosok örömmel fogadták a franciák beavatkozását és elmondták, hogy a keresztény és muszlim fegyveresek házról-házra jártak és mindenkit legyilkoltak, akik az útjukba álltak.

Közben az ENSZ segélyszervezetének helyi vezetője Amy Martin elmondta, hogy az ország más régióiban továbbra is folytatódnak az öldöklések. Bossangoában legalább 38 ember halt meg a keresztény és muszlim milicisták közötti harcokban. Bozoumában pedig legalább egy tucat civil veszítette életét, míg Bocarangában három halottról számoltak be. A segélyszervezetek munkatársai viszont jelezték, hogy a halálos áldozatok száma valójában sokkal magasabb.

Forrás: afriport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 811 407 megtekintés

Videó: 47 976 282 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888174

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh