Túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolja Horvátországgal szemben az Európai Bizottság a tagállamok szakminisztereiből álló tanácsnak - közölte kedden a brüsszeli testület.

Horvátország a nyáron lépett be az Európai Unióba, és a bizottság már a múlt hónapban jelezte: eljárás megindítását fogja javasolni, mert Horvátországban mind a költségvetés hiánya, mind az államadósság tartósan átlépi, vagy át fogja lépni a stabilitási és növekedési paktumban lefektetett, a bruttó hazai termék (GDP) 3, illetve 60 százalékában megállapított küszöbértéket.

A Zágráb által közölt adatok szerint 2012-ben a deficit a GDP 5 százaléka volt, az egy héttel ezelőtt elfogadott költségvetési javaslat szerint pedig 2016-ig a hiány mindvégig meghaladja majd a 3 százalékos tűréshatárt. A bizottság szerint a költségvetési deficit idén várhatóan 5,4, jövőre pedig 6,4 százalék lesz.

Az államadósság ugyan jelenleg alatta van a megengedett 60 százaléknak, jövőre viszont a horvát kormány becslése szerint a mostani 55,5 százalékról 62 százalékra hízik, és az adósság növekedése 2016-ig szakadatlanul folytatódik.

A bizottság ezért amellett, hogy azt javasolja a tanácsnak, hogy hivatalosan állapítsa meg a túlzott deficit fennállását, a kiigazítási pályát is határozza meg Zágráb számára. Brüsszel szerint jövőre a horvát kormánynak 4,6 százalékon kellene tartania a deficitet, 2015-ben 3,5 százalékra kellene szorítania a hiányt, hogy a költségvetés 2016-ban már csak a GDP 2,6 százalékával tartalmazzon több kiadást, mint bevételt. Ez jövőre 0,5, azt követően 0,9, 2016-ban pedig 0,7 százalékos strukturális egyenlegjavítást kívánna meg Zágrábtól.

"Ez a kiigazítási pálya elősegítené, hogy a hiány 2016-ra a GDP 3 százaléka alá szoruljon, valamint, hogy az államadósság aránya is megfelelő ütemben közelítsen a 60 százalékos küszöbértékhez" - vélekedik közleményében az Európai Bizottság.

Brüsszel arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek januárban hozhatják meg a hivatalos döntést az eljárás elindításáról. Emellett a bizottság azt szeretné, hogy a tanács jövő április 30-ig adjon időt Zágrábnak arra, hogy elkezdje megvalósítani vagy bejelentse a kiigazításhoz szükséges intézkedéseket.

Ugyanerre a 2009 óta eljárás alatt álló Lengyelország kedden április 15-ig kapott haladékot a tanácstól, miután az uniós pénzügyminiszterek megállapították, hogy Varsó nem hozott megfelelő intézkedéseket, hogy 3 százalék alá szorítsa a költségvetési hiányt. Erre Lengyelország eredetileg 2012-ig kapott haladékot, ám tavaly 3,9 százalék volt a GDP-arányos deficit, és Varsó várhatóan idén sem teljesíti a 3,6 százalékos célt.

A tanács megjegyzi, hogy jövőre az uniós számítások szerint 4,6 százalékos többlete lesz a lengyel büdzsének, ám ez a nyugdíjalapokból az államkasszába irányított egyszeri transzfernek köszönhető, amelyet a jövőre érvénybe lépő új számítási szabályok értelmében nem lehet hiánycsökkentésként figyelembe venni. A tanács viszont részben éppen a számítási szabályok változására hivatkozik, amikor még egy év haladékot ad Varsónak a deficit megregulázására.

A szakminiszterek döntése értelmében Lengyelországnak idén a GDP 4,8 százalékára, jövőre 3,9 százalékára, 2015-re pedig a bruttó hazai termék 2,8 százalékára kell levinnie a költségvetés hiányát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 664 megtekintés

Videó: 47 975 579 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888143

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh