Az MIT ideggyógyász kutatói egy olyan kémiai anyagot találtak, ami elfelejteti a kísérleti egerekkel félelmet keltő emlékeiket. Az Npas4 nevű „memóriagén” deaktiválásával az egerek „elfeledkeztek” arról a kamráról, ahol előtte elektrosokkban részesítették őket.

A kutatók úgy gondolják, hogy hamarosan lokalizálni tudják azt a területet, ami a hosszú távú memóriák tárolásáért felelős és ezáltal kifejleszthetnek egy olyan módszert, amivel ezeket a memóriákat irányítani tudják. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a gén többféle memória szempontjából is kritikus fontosságú.

Az ismeret segíthet az agy pontosabb feltérképezésében és működésének megértésében és teret nyithat olyan új tudásnak, ami lehetővé teszi emlékeink megváltoztatását, vagy akár újak létrehozását. A memóriák keletkezésének genetikai alapjai után kutatva, a tudósok elektrosokkban részesítettek egy konkrét kamrába belépő kísérleti egereket.

Az egerekben néhány perc leforgása alatt félelem alakul ki a kamrával szemben, így amikor legközelebb belépnek azonnal megdermednek. Amikor ez megtörténik az Npas4 gén fokozottan aktiválódik.

Amikor a kutatók kiiktatták az Npas4 gént, azt tapasztalták, hogy az egerek elfeledkeztek korábbi félelmükről. A kutatás segíthet megérteni miként és hol tárolja az agy az emlékeket, olyannyira hogy a kutatók szerint lehetségessé válhat a konkrét emléket tároló konkrét sejtek lokalizálása. Az Npas4 gén akkor aktiválódik, amikor egy memória „tárolódik” az agyban, ami elvezethet az agy keresett területéhez és ahhoz a neuronhoz, ami az adott emléket tárolja.

„Tulajdonképpen emlékekre vadászunk és úgy gondoljuk, hogy ez a gén segíthet megjelölni azt pontot, amit keresünk,” mondja Ramamoorti. Amikor valaki éppen egy új tapasztalatot szerez, az agy a neuronok közötti kapcsolat megváltoztatásával kódolja a tapasztalathoz kapcsolódó emléket.

Ezalatt a folyamat alatt számos gén aktiválódik, de ezek közül egy „főgén” különösen fontosnak tűnik. A gén a hosszú távú memóriák kialakulása szempontjából fontos hippokampuszban a legaktívabb.

Az MIT kutatócsoport azt is vizsgálja, hogy a memória keletkezésekor aktiválódó gén a memória előhívásáért is felelős-e.

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Az orwelli felügyelőrendszer kialakulása

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 687 090 megtekintés

Videó: 37 298 237 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5797342

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh