Több tucat civilt öltek meg a pakisztáni kormányerők egy tálib lázadók ellen indított hadművelet során az ország északkeleti részén fekvő Észak-Vazirisztánban.

A műveletet azután indították, hogy tálib fegyveresek múlt szerdán gránát- és aknavetőkkel, illetve kézi fegyverekből tüzet nyitottak az afgán határ melletti Torkham településnél fekvő amerikai támaszpontra. A támadók robbanószerrel megrakott mellényt viseltek és be akartak hatolni a támaszpontra, de miután visszaverték a rajtaütést, a bázison kívül robbantották fel magukat. A támadásban egy afgán rendőr és két támadó meghalt.

A pakisztáni hatóságok a művelet során kijárási tilalmat rendeltek el a törzsi ellenőrzésű vidéken. A körzet pastu nemzetiségű lakói szerint ennek ellenére sokan elmenekültek otthonaikból, mert a hadsereg harci helikopterei napokon keresztül lőtték a területet.

A lakosság hetvenre becsüli a civil áldozatok számát. Egy helyi lakos elmondta, hogy otthon tartózkodó három gyermeke és a felesége is meghalt egy tüzérségi támadásban.

Katonai tisztségviselők elmondták, hogy a hadműveletben legalább 30 fegyveres vesztette életét Mir Ali város környékén, többségük üzbég nemzetiségű. A hadsereg pedig közleményben azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők a legnagyobb körültekintéssel jártak el, hogy elkerüljenek minden lehetséges "járulékos veszteséget".

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 731 848 megtekintés

Videó: 48 939 041 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029646

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh