Még meg sem száradt a tinta a német nagykoalíciót szentesítő szerződésen, máris éles vitába keveredett egymással a bajor konzervatív CSU és a kormány két szociáldemokrata minisztere. A felek a román és a bolgár vendégmunkások kezelésén vesztek össze.

Homlokegyenest ellenkező állásponton van a bolgár és román bevándorlók fogadásával kapcsolatban a német kormánykoalíció kisebb konzervatív pártja, a CSU és a szociáldemokrata SPD. Az előbbi közleményben jelezte, hogy különintézkedéseket tart szükségesnek a "juttatásturizmus" megelőzése érdekében, amivel baloldali miniszterek szerint megkérdőjelezik a szabad munkaerő-áramlás uniós alapelvét. A két kelet-európai ország állampolgárai január 1-je óta vállalhatnak szabadon munkát az EU tagországaiban.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU a CSU-val szövetségben decemberben lépett nagykoalícióra az SPD-val. A bajor párt 2013 utolsó napjaiban hozta nyilvánosságra álláspontját, amely szerint Németországnak intézkedéseket kell hoznia jóléti rendszere védelme érdekében. A szabad munkavállalás EU-s szabályának alkalmazása azzal a veszéllyel jár, hogy a szegényebb országok állampolgárai közól sokan a szociális juttatások megszerzésének céljával vállalnak munkát a gazdagabbakban. Ennek tükrében Brüsszelnek nem lehet kifogása a védekező lépésekkel szemben.

Menjenek a sörözőbe

Frank-Walter Steinmeier, az új szociáldemokrata külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában reagált. Szerinte az az európai uniós országok munkavállalóinak szabad mozgása az európai integráció szerves része. Németország más tagállamoknál nagyobb hasznát látta ennek az alapjognak, azaz a vendégmunkások munkájának.

A szintén szociáldemokrata Michael Roth Európa-ügyi miniszter szerint a CSU politikusainak nem kellene hülye szlogenekkel manipulálniuk a közvéleményt. Közleményük tartalma akkor is értelmetlen, ha egy bajor sörsátorban hangzik el, és akkor is, ha Berlinben. Szerinte a CSU nem érti, miről szól Európa, és nyilvánvalóan nem is akar ezen változtatni.

Az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában váltott ki vitát a bolgár és román vendégmunkások beáramlásának lehetősége. David Cameron miniszterelnök arról beszélt, hogy az EU 2004-es bővítése után sokkal többen érkeztek munkát vállalni a szigetországba, mint amennyire a hatóságok számítottak, így az újabb vendégmunkások megjelenését korlátozni kellene. Brüsszel viszont úgy látja, hogy a bevándorlási hullám összességében hozzájárult a brit GDP növekedéséhez, a vendégmunkások nagyobb összeggel járultak hozzá a költségvetéshez, mint amennyit a közösből kaptak.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 51 190 012 megtekintés

Videó: 30 135 188 megtekintés

Látogatók

Összesen5323874

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh