Spanyol régészek 3600 éves szarkofágot és benne érintetlen múmiát találtak az egyiptomi Luxorban.

Mohammed Ibrahim, régészeti miniszter szerint a fából készült szarkofágban nyugvó ritka lelet kora a Kr. e. 1600-as évekre, a 17. dinasztia uralkodásának idejére tekint vissza.

A múmia az előzetes vizsgálatok szerint egy magas rangú tisztviselőé lehet. A szarkofágba hieroglifákat véstek, és madártollakat mintázó díszítések fedik. A jó állapotban fennmaradt múmia pontos személyazonosságának megállapításához azonban további vizsgálatokra van szükség. Ibrahim elmondta, a leletet spanyol kutatók találták meg az egyiptomi régészeti minisztériummal együttműködve.

A két méter hosszú, 50 centiméter széles szarkofág a régészek szerint megőrizte eredeti színét. Olyan hieroglifás vésetek találhatóak rajta, melyek feladata a fáraókori hiedelmek szerint megkönnyíteni a túlvilágra vezető utat.

A madártollak Maatot a törvény, igazság és rend ókori egyiptomi istennőjét szimbolizálják, aki egy toll ellenében mérte le az elhunytak szívét, hogy meghatározza pozíciójukat a túlvilágon.

A leletet Luxor nyugati részén egy ókori temetkezési helyen tárták fel, Hatsepszut királynő raktárfelügyelőjének sírja közelében.

A spanyol régészeti csapat 13 éve folytat ásatásokat Luxorban, tavaly egy ötéves kisfiú fából készült szarkofágját tárta fel, mely szintén a 17. dinasztia korából származik.

Forrás: afriport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 693 900 megtekintés

Videó: 48 906 221 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023442

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh