Az autógyártó jövőre elindítja az önműködő autók fejlesztését és tesztelését célzó projektjét. Az első teszt keretében 100 robotautó közlekedik majd Göteborgban és annak környékén.

A Drive Me program a Volvo Car Group, a svéd közlekedési hatóság, a Lindholmen tudományos park és Göteborg város közös kezdeményezése, amit még a svéd kormány is támogat. A cél az, hogy bemutassák a robotautós közlekedés társadalmi előnyeit, valamint Svédország és a Volvo a jövőbeli fejlesztéseknél vezető pozícióba kerüljön. "Az önműködő gépkocsik részét képezik a Volvo és a svéd kormány azon közös céljának, hogy a közlekedési balesetekben életüket veszítők számát nullára csökkentsék. Ez a nyilvános projekt egy fontos lépés jelent előre. Bepillantást nyerünk a műszaki kihívásokba és egy időben értékes visszajelzéseket kapunk a valódi ügyfelektől, akik a közutakon tesztelik a járműveket" - jelentette ki Hakan Samuelsson, a Volvo Car Group elnök-vezérigazgatója.

A robotautókat kiválasztott útszakaszokon tesztelik Göteborg városában, illetve annak környékén. Az útszakaszok hossza 50 kilométert tesz ki és vannak közöttük autópályák, nagy forgalmú utcák is. Tesztelik a teljesen automatikus parkolást is. A Drive Me jövőre indul, az első gépkocsik 2017-ben közlekednek majd Göteborg útjain. "Svédországban egyedülálló együttműködés van a hivatalok, az ipar és a tudomány között, ami globális viszonylatban vezető pozíciót eredményezett a közlekedésbiztonság területén. A robotjárművek és az intelligens infrastruktúra további lépéseket jelentenek a még nagyobb közúti biztonság és a környezetvédelem felé. Svédország számára ráadásul ez új munkahelyeket és új lehetőségeket jelent" - nyilatkozta Catharina Elmsäter-Svärd svéd ipari miniszter.

Az elképzelés szerint az önállóan közlekedő autók hozzájárulhatnak az infrastrukturális költségek csökkentéséhez és gazdagíthatják a városi életet, ugyanis kisebb károsanyag-kibocsátást eredményezhetnek, javíthatják a levegő minőségét és növelhetik a közlekedésbiztonságot. A robotjárművek alapvetően változtatják majd meg az autóvezetés megítélését. A jövőben a vezetés egy önálló és egy aktív részből fog állni, így a rendelkezésre álló időt jobban kihasználható lesz, például az okostelefonokon és a táblagépeken való kommunikálásra vagy egyszerű kikapcsolódásra. A tesztekbe bevonandó 100 Volvo mindegyike új modell lesz. Ezek közül az első a Volvo XC90, amit jövőre mutatnak be.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 711 megtekintés

Videó: 48 933 055 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028478

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh