Néhány vállalat régóta keresi a módját, hogyan lehetne az ipari működés és az autók által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét fenntartható módon átalakítani energiává – a legújabb elképzelés szerint a vulkánkitörések energiáját is felhasználnák.

Korábban nagy sikernek lehetett tekinteni, amikor a Carbon Recycling International (CRI) egy olyan megújuló metanolt fejlesztett ki, ami a benzinnel keverve bio üzemanyagként szolgált. A vállalat a több városban és az izlandi erőművekben is hasznosította felfedezését, most azonban egy egészen új terület felé fordultak.

A CRI folyamatosan arra törekszik, hogy kereskedelmileg és gazdaságilag életképes módját dolgozza ki a szén-dioxid csökkentésének, miközben megújuló energiát termelnek vele. Az izlandi erőműveik és geotermikus energiatermelő egységeik után a vulkánokból szeretnének új típusú üzemanyagot kifejleszteni, amely a jelenlegi vezérigazgató szerint óriási potenciállal rendelkezik.

A módszer célja, hogy a vulkánok kitörésekor keletkező óriási energiát használják fel a szén-dioxid üzemanyaggá alakításához, ugyanis rendkívül magas hőmérséklet szükséges a gáz transzformálásához. Az ötletnek minden pozitívuma és a benne rejlő lehetősége ellenére van néhány komoly nehézsége is, többek között rendkívüli költségessége.

Továbbá a fosszilis tüzelőanyagok piacán lévő, még mindig óriási versenyhelyzet nehézzé teszi, hogy egy megújuló, tisztább energiaforrás tartósan versenyezhessen velük, annak ellenére, hogy a pozitív tendenciák és ellenpéldák is megjelentek már.

Forrás: tisztajovo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 836 848 megtekintés

Videó: 49 014 612 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042482

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh