Szeptember 18-án Skóciában referendumot tartanak a Nagy-Britanniától való függetlenedés kérdésében. London kategorikusan ellenzi a szavazást, és mindenféle korlátozásokkal fenyeget.

David Cameron kormányfőnek van mitől tartania. Ha a skótok megszavazzák a függetlenséget, akkor a királynő őfelsége öt millió alattvalója és a britek Glasgow melletti nukleáris tengeralattjárói bázisa külföldi területen lesz.

Európában egész sor referendum várható olyan terület önrendelkezéséről, amelyek az EU kulcsországaihoz, Nagy-Britanniához, Spanyolországhoz, Olaszországhoz tartoznak. De ez nem vált ki hisztériát. Az EU és az Egyesült Államok nem vezet be szankciókat, nincsenek fenyegetések Róma, London vagy Madrid címére, ahogyan ez Oroszországgal történik, miután támogatta a Krím lakossága döntő többségének akaratnyilvánítását, és aláírta a félsziget csatlakozásáról szóló szerződést.

Skócia kilépése az Egyesült Királyságból kevéssé valószínű. Ezért alig vannak viták a referendum körül – mondta Alekszej Gromiko, az Európa Intézet ügyvezető igazgatója.

Ott nincs olyan törvény, amely megtiltaná bármelyik régió számára a referendum megtartását. Ha a lakosság többsége megszavazza a kilépést, London legálisan ezt nem tudja meggátolni. De szinte mindenki tudja, hogy a skót nacionalisták vereséget fognak szenvedni, miután támogatottságuk legfeljebb 35 százalék.

Mindenesetre a skót kormány határozott. Már közzé tette a Fehér könyvet, amelyben részletesen beszámol a kilépés tervéről. Alex Salmond skót miniszterelnök kijelentette, hogy a függetlenség elősegíti Skócia hatalmas erőforrásainak realizálását. Az anyagi jólét alapja az északi-tengeri olaj, ami a függetlenség harcosai szerint Skóciát illeti. Beszámították az idegenforgalomból származó jövedelmet is. Mindezek révén a hatóságok növelhetik a szociális járulékokat, segélyeket. A független ország saját adórendszert és hadsereget építene ki. Amennyiben ez megvalósulna, akkor az Európai Unióban igen veszélyes precedenst teremthet, ami kudarcra ítélhetné a XX. század második felének ambiciózus projektjét.

Bár a szakadár hangulat nem erős, a dolog nincs eldöntve. Olykor a szociológiai felmérések is hibáznak.

Londont aggasztja a széthúzás, ami veszélyt jelent az ország biztonságára. Ugyanakkor nem pánikol, mert előérzete szerint Skócia marad a királyság része. Majd kiderül, mennyire volt fejlett London intuíciója.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 256 megtekintés

Videó: 49 073 076 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055562

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh