Elkészült a Jáki templom belső restaurálása, húsvétkor a hívek, az ünnepek után pedig már a turisták is újra látogathatják a magyar középkori építészet egyik legjelentősebb épületét - közölte Sarkadi Márton építész, projektvezető csütörtökön az MTI-vel.

Az Árpád-kori román stílusú templom belseje egy több mint 2 milliárd forintos állami támogatással zajló projekt keretében újult meg, melynek részeként  hamarosan megépül a tervezett látogatóközpont is - fűzte hozzá.   

Sarkadi Márton elmondta: a Jáki templom restaurálása hosszabb-rövidebb megszakításokkal már az 1980-as évek vége óta zajlik, 2017-ben a kormány 2 milliárd forint támogatást nyújtott az "ikonikus" építészeti emlék felújítására, a munkálatok előkészítése 2018-ban kezdődött, a kivitelezés 2020 nyarától gyorsult fel.   

Felsorolása szerint elvégezték a régészeti feltárást, befejezték a falkutatást, a falfelületek és freskók restaurálását, valamint elvégezték azokat az építészeti munkákat, amelyek a templom használatát és hosszú távú állagmegóvását szolgálják, többek között korszerűsítették az épület elektromos hálózatát és hangosítását.   

Hátra van még némi munka a sekrestye homlokzatán és be kell fejezni a nyugati kapu restaurálását - fűzte hozzá a szakember.   

A projekt megvalósítása a templomkert rendbetételével, a sétányok, lépcsők, kapuk felújításával, valamint nem utolsósorban a látogatóközpont felépítésével folytatódik - mondta.   

Pap Ildikó régész  az MTI-nek elmondta: a régészeti feltárások során bebizonyosodott, hogy a XIII. század első felében épült  templom helyén állt már egy korábbi épület. A 13 méter hosszúságú épület feltevésük szerint XI. századi, egyházi célokat szolgálhatott, templom lehetett.   

Hozzátette: a templombelsőben végzett ásatások során rátalálhattak a Ják nemzetség temetkezési helyére, nagy valószínűséggel kijelenthető az is, hogy egy feltárt téglasírban megtalálták Jáki Nagy Márton, a jelenlegi templom építtetőjének sírját és földi maradványait is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 579 megtekintés

Videó: 47 975 439 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888135

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh