Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) valóban befejezte a szíriai kormányellenes erők támogatásának titkos programját - erősítette meg Tony Thomas tábornok.

Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főparancsnokságának parancsnoka, a tekintélyes Aspen Biztonsági Fórumon fejtette ki pénteken, hogy Washington befejezte ezt a titkos programot. A coloradói tanácskozáson Thomas tábornok hozzátette: a döntést nem a Bassár el-Aszad szír elnököt támogató Moszkvának tett gesztusként hozták meg, hanem azért, mert felmérték az évek óta folytatott program - korlátozott - eredményeit.    

"Nagyon nehéz döntés volt... és most az útkeresés folyik" - fogalmazott. Tony Thomas, amikor elhagyta a pódiumot, újságíróknak nyilatkozva máris megpróbált visszakozni, s hangsúlyozta, hogy semmit nem akart megerősíteni, csupán a nyilvánosságra került jelentéseket kommentálta. A CIA és az amerikai kormányzat ugyanis eddig nyilvánosan nem ismerte el a program létezését.    

A héten először a The Washington Post című lap adott hírt arról, hogy a Trump-kormányzat döntött a 2013-ban, az akkori amerikai elnök által megindított titkos CIA-program beszüntetéséről. Az ellentmondásos program keretében a CIA Szíriában és az egész térségben felfegyverzett és kiképzett több, ismeretlen hátterű Aszad-ellenes csoportot. Barack Obama volt elnököt erős kritikák is érték a csoportok felfegyverzése miatt, többükről ugyanis kiderült, hogy terrorszervezetekkel tartanak kapcsolatot.    

A The Washington Post szerint Donald Trump elnök mintegy egy hónappal ezelőtt hozta meg a döntést a program megszüntetéséről, miután konzultált Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadóval és Mike Pompeo CIA-igazgatóval.    

A Fehér Ház és hírszerző ügynökség egyelőre nem kommentálta a lap információit, és nem reagált Tony Thomas tábornok szavaira sem.

Forrás: MTI / washingtonpost.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 62 714 357 megtekintés

Videó: 37 315 341 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5798501

Jelenleg az oldalon

18
Online

Interreg CE1013 REFREsh