Németország és Kína március 28-án Berlinben megállapodtak egy nemzetközi RMB alapú elszámolóház létrehozásáról Frankfurtban. Az egyezséget a Deutsche Bundesbank és a Kínai Népi Bank vezetői írták alá. A megállapodás célja, hogy a német-kínai kereskedelmi ügyleteket erősítsék. Ezzel a lépéssel Kína nem titkolt célja, hogy a dollárnak és az eurónak komoly versenytársa legyen a nemzetközi pénzpiacokon is. Tekintve, hogy a kínai valuta nem vihető ki az országból, ezért eljött az RMB ideje.

Az RMB (renminbi, kínaiul kb. a "nép pénze") Kína hivatalos pénzneme, egysége a jüan. Az RMB kifejezéssel amikor találkozunk tehát nemzetközi pénzügyi műveleteknél, akkor gyakorlatilag nincs másról szó, mint a kínai konvertibilis valutának a külföldiek számára használt verziójáról, ami csak a magánszemélyek számláin konvertibilis, vállalkozásoknál nem. Gondoljunk csak Nagy-Britannia hivatalos pénznemére, a font sterling-re, aminek egysége a font. A konvertibilis szó pedig nem jelent mást, mint hogy az adott valuta szabadon váltható a nemzetközi pénzpiacokon bármely más valutára.

Kína itt nem állt meg. Ostrom alá vette a cionizmus fellegvárát, a londoni City-t is. RMB-ben történő tranzakciók 2010-től ugyanis elérték a napi 120 milliárd USD-t mostanra. Anglia nem akar kimaradni a jó üzletből, így a Bank of England beleegyezett az RMB elfogadásába, a döntés március 31-én lép életbe.

Forrás: hidfo.net Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 592 736 megtekintés

Videó: 27 926 819 megtekintés

Látogatók

Összesen5155104

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh