Kína sosem lesz gyarmatosító hatalom Afrikában, mindazonáltal vannak "növekedési nehézségek" Kína afrikai kapcsolataiban - ismerte el a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang vasárnap, mielőtt elindult négy országot érintő afrikai körútjára.

A szerinte "serdülőkori" problémák forrására rávilágítva a kormányfő kijelentette: "Biztosítom afrikai barátainkat afelől, hogy Kína sohasem fog a gyarmatosítás útjára lépni, és nem engedi a újra felbukkanni a múltból a kolonializmust Afrikában".

Li Ko-csiang Etiópiába, Nigériába, Angolába és Kenyába látogat. Etiópiában tárgyal az 54 tagországot számláló Afrikai Unió (AU) - korábban Afrikai Egységszervezet (OAU) - vezetőivel is, és Nigériában részt vesz a Világgazdasági Fórum Afrikával foglalkozó értekezletén.

A kínai miniszterelnök arra intette a kínai vállalatokat, hogy "nőjék ki" a nehézségeket, a konfliktusokat, amelyek a kínai beruházások természete és a munkaügyi egyenetlenségek miatt keletkeznek. A kínai cégek az afrikai országokban tartsák be a helyi törvényeket és szabályokat, legyenek elszámoltathatók tevékenységükért és áruikért, és vállaljanak felelősséget a helyi közösségekért és a környezetért - idézte szavait az állami Hszinhua (Új Kína) hírügynökség. Egyszersmind figyelmeztette az afrikai országokat, hogy szavatolják a kínai vállalatok törvényes jogait, és alkalmazottaik biztonságát.

A kormányfő a problémák nagy részét "elszigetelt" eseteknek minősítette. Ezek között volt például, hogy Zambiában a kormány tavaly visszafoglalt egy kínai vállalkozásban működő szénbányát, mondván, hogy a kínai vállalatvezetés nem törődött az egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi előírásokkal. A kínai cég két helyi vezetőjét megvádolták, hogy egy munkaügyi vitában fegyverrel lőttek a zambiai bányászokra. Később helyi összecsapásokban két kínai dolgozó életét vesztette, és többen megsebesültek.

Tavasszal Csádban és Nigerben kínai olajvállalatok helyi dolgozói sztrájkoltak az egyenlőtlen bérezés miatt. Szudánban egy helyi mozgalom nemrég elrabolt két kínai olajipari mérnököt, őket éppen a hét végén engedték szabadon.

A kínai vállalatok sokat költenek beruházásra, infrastruktúra-fejlesztésre, bányászatra és energiavállalkozásokra Afrikában, mert bővíteni akarják Kína hozzáférését az olcsóbb nyersanyag- és energiaforrásokhoz. Államközi szinten Afrikában a kínai tőkeexport kevésbé kelt visszatetszést, mint a nyugati országokban, ahol rendszerint biztonsági ellenérvek merülnek fel, de az afrikai országokban helyi szinten kezdenek úgy tekinteni a kínai beruházókra, mint afféle új gyarmatosítókra, akik saját érdekükben igyekeznek konzerválni az afrikai országok nyersanyag-szolgáltató státusát, és nem járulnak hozzá kellőképp a fejlődéshez és a munkahelyteremtéshez.

Kína 2009-ben az afrikai országok legnagyobb kereskedelmi partnere lett, maga mögé utasítva az Egyesült Államokat. Tavaly Kína és az afrikai országok kétoldalú kereskedelme elérte a 210 milliárd dollárt. A földrészen több mint 2500 kínai cég tevékenykedik. Angola Kína második számú olajellátója Szaúd-Arábia után.

Forrás: afriport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 743 212 megtekintés

Videó: 48 948 710 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031337

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh