Az iraki és az afganisztáni háború befejezésével párhuzamosan fölöslegessé vált páncélozott járműveket, aknavetőket, géppisztolyokat és más katonai felszerelést kapnak az amerikai államok és városok rendőrségei, ami a bírálók szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni Amerikában elhomályosítja a rendőrt és a katonát elválasztó határvonalat - írta hétfői számában a The New York Times.

Az arzenálok növekedésének egyik oka az, hogy ha a Pentagonnál leírandó hadfelszerelésre a rendőrök nem tartanak igényt, akkor azt egyszerűen megsemmisítik. Vagyis a bűnüldöző hatóságok számára kézenfekvőbb megmenteni a pusztulástól az eszközöket, mintsem az, hogy saját költségvetési forrásokat találjanak az esetleges - talán sohasem előforduló - rendkívüli helyzetek megoldására.

A katonai felszerelés rendőri célokra történő átadásának programját a '90-es években fogadta el az amerikai kongresszus, annak ellensúlyozására, hogy a városi rendfenntartó erőknek nem ritkán gyengébb tűzerővel rendelkeztek, mint a drogbandák. A bűnözés azonban mára egy nemzedék óta nem látott szintre csökkent az Egyesült Államokban, és az állandósult fenyegetettség érzés ellenére a '60-as és '70-es évekhez képest a belföldi terrortámadások száma is erősen megcsappant.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint a különböző szintű rendőri szervek 2006 óta 93 763 géppisztolyt, csaknem 200 ezer tárnyi lőszert, több ezer álcafelszerelést, 44 900 éjjellátó optikát, 435 aknatámadásnak és fegyveres rajtaütésnek is ellenálló járművet, 435 egyéb páncélozott járművet, valamint 533 repülőgépet és helikoptert kaptak.

A rendőrségi MI-16-os gépkarabélyok számára hat államban rendszeresítettek a szabványosnál háromszor több, 100 lőszert tartalmazó tárakat, a bűnüldöző szervek 22 államban rendelkeznek aknakereső berendezéssel, 38-ban pedig lőfegyverekre szerelhető hangtompítókkal.

A rendőrségek különleges fegyverzetű taktikai SWAT-egységeinek száma a '80-as évek óta folyamatosan nő. A kommandósokat évente több ezer alkalommal vetik be, egyre növekvő arányban rutinfeladatokra, és olykor olyan esetekben is, amikor a jelenlétük nem lenne indokolt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 659 442 megtekintés

Videó: 48 865 332 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017430

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh