Mobilja segítségével bárki hozzájárulhat egy pécsi szakemberek részvételével zajló, kiszáradó vízfolyásokat feltérképező nemzetközi kutatás sikeréhez - derül ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Mint írták, a globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, ezek hatása pedig egyre erősebben jelentkezik az emberek mindennapi életében és a gazdaságban. Ezt a jelenséget vizsgálja az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjában megvalósuló, DRYvER elnevezésű nemzetközi projekt keretében 25 kutatóintézet több mint 100 kutatója, közöttük a PTE szakemberei.  

A kutatók Európa és Dél-Amerika folyóhálózatain gyűjtenek adatokat, hogy később az összes kapcsolódó tudományterület nézőpontját magába foglaló megközelítéssel stratégiákat, eszközöket és ajánlásokat dolgozhassanak ki.  

A közlemény szerint világszerte több tízezer kisebb vízfolyást érint a kutatás, azokról ugyanakkor a folyamat hatásainak megértéséhez nem áll elegendő adat a kutatók rendelkezésre. A vízfolyás-kiszáradások időbeli dinamikájának megértéséhez elengedhetetlen a széles körű adatgyűjtés, ezért a kutatóknak szükségük van a lakosság segítségére is.  

Ehhez egy ingyenes mobilalkalmazás áll a túrázók, természetjárók és -kedvelők rendelkezésére. A DRYRivERS applikáció segítségével bárki dokumentálhatja a vízfolyások aktuális állapotát, pusztán a helyet kell megadni, ki kell választani a mederben tapasztalható aktuális állapotot és készíteni egy fotót.  

Az alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a projekt honlapján, a dryver.eu/app oldalon, a felhasználó pedig a későbbiekben saját aktivitása révén játékokban, kihívásokban vehet részt, és elismeréseket, jelvényeket gyűjthet.  

A PTE közleménye szerint az alkalmazással gyűjtött adatok segítségével létrejöhet a "kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlasza".  

Kiemelték: megfelelő adatmennyiség birtokában a későbbiekben akár a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait is lehet majd modellezni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 411 311 megtekintés

Videó: 47 556 075 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6804882

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh