Az Izrael külföldi hírszerzésével foglalkozó titkosszolgálat, a Moszad - Benjámin Netanjahu miniszterelnök keményvonalas álláspontjával ellentétben - úgy véli, ha az amerikai törvényhozás szigorítja az Iránra nehezedő szankciókat, az az atomtárgyalások összeomlásához vezet – derült ki az izraeli média csütörtökön nyilvánosságra hozott értesüléseiből.

Amerikai kongresszusi képviselőknek a múlt heti izraeli látogatásukon a Moszad vezetői azt mondták: ha a Kongresszus szigorítja az Iránra nehezedő szankciókat, akkor ez az amerikai-iráni tárgyalások összeomlásához vezet – állította amerikai forrásokra hivatkozva a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A Moszad nemcsak az Izraelben tartózkodó amerikai politikusokat figyelmeztette, hanem álláspontját megosztotta az amerikai kormányzat tagjaival is. Szerdán John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta: az izraeli hírszerzés egyik vezetője úgy jellemezte az újabb szankciókat követelő törvényjavaslatot, hogy az olyan, "mintha gránátot dobnának" a tárgyalók közé.

Ez az értékelés ellentétes Netanjahu és környezete véleményével, ők ugyanis támogatják azt az új amerikai indítványt, amely újabb büntetőintézkedésekkel sújtaná Teheránt, ha július 6-ig nem születik meg a megállapodás az iráni nukleáris fejlesztések ügyében.

Jeruzsálem a kiszivárogtatott Moszad-vélemény szerint nem egységes az újabb amerikai szankciók bevezetése ügyében, és ez a nyílttá vált vita befolyásolhatja az izraeli miniszterelnök február 11-i, az amerikai törvényhozás két háza előtt elhangzó beszédének fogadtatását.

Benjámin Netanjahut John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke a Fehér Házzal történt egyeztetés nélkül hívta meg amerikai látogatásra és a kongresszus előtti felszólalásra. Az izraeli kormányfő a radikális iszlám és az Irán jelentette veszélyről szándékozik beszélni, erősítve az Irán elleni szigorúbb szankciókat sürgetők táborát a megállapodásra törekvő amerikai elnökkel szemben.

A Háárec című izraeli újság csütörtöki száma szerint az amerikai meghívást Netanjahu politikai kinevezettje, Ron Dermer Washingtonba akkreditált izraeli nagykövet kezdeményezésére küldte Boehner.

A kongresszusi beszéddel Netanjahu politikai célja a Háárec szerint a március 17-i izraeli parlamenti választások befolyásolása, vagyis egyszerre akar csapást mérni a közvélemény-kutatások szerint egyre erősödő baloldali ellenzékre, valamint jobboldali riválisára, Naftali Bennetre, és egyben meg akarja torpedózni Obama törekvését az iráni válság diplomáciai megoldására.

A lapban közölt kommentár szerint azonban Netanjahu amerikai felszólalásának hatásai várhatóan kedvezőtlenek lesznek. Kétséges ugyanis, hogy a beszéd változást eredményez az izraeli választások kimenetelében, miközben tovább rontja Jeruzsálem és Washington viszonyát, és az izraeli belügyekbe való beavatkozásra készteti a republikánusokat.

Ugyanakkor Netanjahut Obama és a kongresszus közötti harc terepére helyezi, s ezért akár az izraeli miniszterelnököt okolhatják majd az Iránnal kialakuló jövőbeli esetleges konfrontáció miatt – állítja Hemi Salev a Háárecben.

A konfliktusok enyhítésére Martin Indyk, az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete azt indítványozta egy Twitter-üzenetben, hogy a demokraták válaszul hívják meg az ellenzéki „Cionista Tábor” vezetőjét, Jichák Herzogot is Washingtonba kongresszusi beszédet tartani.

Obama nem fogadja Netanjahut a márciusi washingtoni látogatása során

Barack Obama amerikai elnök nem fogadja márciusban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, aki John Boehner képviselőházi elnök meghívására utazik majd Washingtonba, hogy beszédet mondjon a kongresszusban.

Ezt csütörtökön Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője jelentette be. Mint mondta, Obama azért nem invitálja meg az Ovális irodába Netanjahut, mert "kerüli a látszatát" annak, hogy befolyásolni kívánná a szintén márciusban esedékes izraeli parlamenti választásokat.

John Kerry amerikai külügyminiszter Jen Psaki, a diplomáciai tárca szóvivője szerint szintén nem fogadja majd az izraeli vendéget. Psaki a Fehér Házéval megegyező érveléssel támasztotta alá a döntést.

A washingtoni elhatározás rendkívül szokatlan, mert az Egyesült Államokkal szoros szövetségben álló Izrael Washingtonba látogató vezetőinek rendszerint megadják a lehetőséget az elnökkel való találkozásra.

Netanjahu Boehner általi meghívásáról a Fehér Házat előzetesen sem a kongresszus, sem az izraeli kormány nem tájékoztatta. Harry Reid, a szenátusi demokrata kisebbség vezetője csütörtökön elmondta, hogy republikánus kollégái vele sem konzultáltak arról, hogy meghívják-e az izraeli miniszterelnököt egy, a kongresszus két háza előtti felszólalásra.

Reid ugyanakkor üdvözölte, hogy Netanjahu beszédet mond majd a törvényhozásban, amelynek témája a radikális iszlám és az Irán jelentette fenyegetés lesz.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az üggyel kapcsolatban szerdán úgy fogalmazott, hogy Netanjahu tervezett vizitjével megszegi a protokollt, hiszen ennek értelmében egy ország vezetőjének fel kellene vennie a kapcsolatot egy másik ország vezetőjével, ha odautazik.

A Netanjahu-látogatásnak külön súlyt ad az iráni atomprogram kapcsán a Fehér Ház és a republikánus kongresszus között kialakult vita. Kedden Obama elnök az unió helyzetéről szóló üzenetében azt szorgalmazta, hogy a kongresszus - amelynek mindkét kamarája immár republikánus többségű - tartsa távol magát az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásoktól, és vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a honatyák újabb szankciókat kezdeményeznek Teherán ellen.

Boehner ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a kongresszusnak jogában áll önálló döntéseket hozni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 180 megtekintés

Videó: 48 322 911 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923825

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh