Az autógyártó az eddiginél sokkal nagyobb mértékben vonná be a gyártási folyamatokba az automatizálást.

Az új projekt lényege a gyártás átfogó automatizálása és digitalizálása. Horst Neumann, a Volkswagen személyzeti ügyekért felelős vezetője kijelentette, hogy elsősorban a megterhelő fizikai munka elvégzésekor helyettesítenék az embereket intelligens gépekkel. Az átállás decemberben kezdődne és már létrehoztak egy csapatot, amely kidolgozza az automatizálás forgatókönyvét. A csoportot Werner Neubauer, a VW márka alkatrészekért felelős üzletágának első embere volt.

Neumann két dologgal indokolta az automatizálás erősítését. Egyrészt csökkenthetők a gyártási költségek, másrészt így eltüntethető a nem ergonomikus munka. A német autógyártásban az egy munkaórára vonatkozó összköltségek meghaladják a 40 eurót. Ez az összeg Kelet-Európában 11, míg Kínában kevesebb, mint 10 euró. Ezzel szemben egy robot alkalmazásának költsége - típustól és működési területtől függően - 3-6 euró, ami tartalmazza a karbantartási és az energiaköltségeket is.

A menedzser hozzátette, hogy senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy esetleg elveszíti a munkáját, sőt, a következő években annyian fognak nyugdíjba menni, hogy pont az lesz a művészet, hogy a jelenlegi szinten megtartsák az alkalmazottak számát. Ez a folyamat segít abban, hogy leépítsék és automatizálják az emberileg megterhelő munkahelyeket anélkül, hogy bárkit is el kellene bocsátaniuk. A felszabaduló összegeket így a fiatal szakemberek képzésére fordíthatják és a munka minősége is javulhat.

Neumann szerint már eddig is mindent megtettek azért, hogy annyira ergonomikussá tegyék a munkahelyeket, amennyire lehetséges, de vannak olyan tevékenységek, amelyek megterhelőek és azok is maradnak. Amennyiben a jövőben lehetőségük van arra, hogy az összes ilyen munkát robotokra bízzák, akkor ezt kell tenniük. Az üzemi tanácsok egyik képviselője elmondta, hogy Neumann a kezdetektől beavatta őket az elképzelésekbe és ők is látják annak a lehetőségét, hogy a jövőben az egészségügyileg káros tevékenységek elvégzését a robotokra lehessen bízni.

A Volkswagen erősíteni akar a robotautókkal kapcsolatos fejlesztésein, ezért tavaly júliusban megvásárolta a Blackberry bochumi kutatás-fejlesztési központját. Az autó-, IT- és gyógyszeripari nagyvállalatok közül a Volkswagen költötte a legtöbb pénzt innovációra, a kutatás-fejlesztésre a 2013-as költségvetésében összesen 11,4 milliárd dollárt különített el. Ezzel megelőzte a Samsungot, az Intelt, a Microsoftot, a Google-t, az IBM-et, a Panasonicot és a Sony-t is.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 601 megtekintés

Videó: 48 299 882 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920658

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh