Szorosabb együttműködést kért Barack Obama amerikai elnök a Szilíciumvölgyben működő cégektől a kiberbiztonsággal kapcsolatos információcserében pénteken.

Obama a Stanford Egyetemen vállalatvezetők előtt kijelentette, hogy hatékonyabb információcserére lenne szükség az olyan hackertámadások elleni védekezéshez, mint amilyen a Sonyt érte a közelmúltban.

"Ezt a kormány nem képes egyedül elvégezni. De tény az is, hogy ezt a magánszektor sem képes egyedül elvégezni, mert az új fenyegetésekkel kapcsolatos legfrissebb információk a kormánynál vannak" - mondta.

Az elnök szerint a kormány és a magánvállalatok együttműködése és információcseréje az egyetlen módja annak, hogy Amerikát megvédjék a kibertámadásoktól.

Barack Obama külön is találkozott cégvezetők egy szűkebb csoportjával, hogy megvitassa velük, milyen üzleti veszteségeket okozott számukra a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos adatgyűjtési gyakorlata.

Tiltakozásul amiatt, hogy az NSA-megfigyelés terén nem várható jelentősebb változás, a Google, a Facebook és a Yahoo vezérigazgatója távol maradt a pénteki tanácskozástól, amelyen viszont Tim Cook Apple-vezér és más vállatok csúcsvezetői felszólaltak.

Az elnök pénteken rendeletet írt alá annak érdekében, hogy a cégeket arra bátorítsa: végezzenek fokozottabb adatcserét egymás között és a belbiztonsági minisztériummal a külön e célra létrehozott információcsere- és elemzőközpontokon keresztül.

Az egyre gyakoribb hackertámadások közepette az Obama-kormány fokozott jelentőséget tulajdonít a kiberbiztonság kérdésének. Lisa Monaco, Obama elnök terrorelhárítási és belbiztonsági tanácsadója kedden jelentette be, hogy egy új hírszerzési intézményt hoznak létre a kiberfenyegetésekre vonatkozó adatok rendszerezése és a kormányzaton belüli megosztására.

A Kiberfenyegetettségi Hírszerzés-integráló Központ (Cyber Threat Intelligence Integration Center, CTIIC) feladata az lesz, hogy összesítse a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) és más hasonló szervektől származó, az online fenyegetettségekre vonatkozó információkat, és azokat közölje más szövetségi intézményekkel. A CTIIC szervezetileg James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatójának (DNI) hivatala alá tartozik majd, amely már most is több titkosszolgálat munkáját hangolja össze.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 693 849 megtekintés

Videó: 48 906 181 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023434

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh