Már 18 hónapja zajlik Baranya megyében az az energia-megtakarítást célzó pályázati projekt, amelynek keretében kilenc településen 34 kormányhivatali épületet korszerűsítettek. A beruházás-sorozat több területen is jelentős megtakarítást eredményez – hangzott el „A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű program pécsi záróeseményén, melyet szakmai konferenciával kötöttek össze.

A rendezvényen dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a 21. századi villamosenergia-ellátásról beszélt, majd Szabó Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank ZRt. képviselője a lakossági energiahatékonysági beruházások során igénybe vehető állami támogatási programokat ismertette. Rudolf Péter a Pannon Hőerőmű ZRt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a körkörös gazdasági modellnek köszönhetően az erőműben dolgozók mellett további 710 főnek adnak munkát a biomasszaalapú energetikai programjukon keresztül. Dr. Ugron Gáspár Gábor, az E-MOBI Elektromobilitás NKft. ügyvezető igazgatója az elektromos autók előnyeit, az elektromobilitási piac alakulását, az ehhez kapcsolódó kormányzati törekvéseket ismertette a résztvevőkkel.

A Baranya Megyei Kormányhivatal szóbanforgó beruházásait Appelshoffer Anita, az intézmény Projekt Osztályának vezetője foglalta össze. Mint elmondta, az 1,2 milliárd forintos fejlesztés keretében Pécsett 20, Siklóson 4, Szigetváron 3, Komlón 2, Mohácson, Bólyban, Szentlőrincen, Sellyén és Villányban 1-1 épületet korszerűsítettek. Ez egyrészt energiahatékonyságot növelő tevékenységeket (nyílászárócsere, utólagos hőszigetelés, kazáncsere, LED-lámpák felszerelése) jelentett, másrészt megújuló energia felhasználását célozta (napelemek és hőszivattyúk alkalmazásával). Ami a pontos számokat illeti, összesen 9 épületen cseréltek nyílászárókat, hetet hőszigeteltek utólagosan, tizenhatba került új kazán, kettőben szereltek fel LED-lámpákat, huszonkettőre telepítettek napelemeket és tizenegyben építettek ki hőszivattyús rendszert. Mindez éves szinten átlagosan 35 millió forintos energiaköltség-megtakarítást jelent a hivatal számára.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal az elmúlt négy esztendőben jelentős beruházásokat hajtott végre, melyek összértéke 3,8 milliárd forintra tehető. Ehhez 2,7 milliárd forintnyi európai uniós forrást használtak fel, további mintegy 650 millió forint közvetlenül a Miniszterelnökségtől érkezett, a kormányhivatali pedig saját forrásként több mint 400 millió forintot biztosított a fejlesztésekre. Kiemelte, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatalnak van olyan beruházása is, melyet teljesen maga finanszíroz: új, modern központi irattárat hoznak létre.

A konferenciát követően a hivatal központi épületének bejáratánál jelképes szalagátvágással zárták le a projektet. Ezt követően bemutatták azt a két elektromos autót is, amelyek az elektromos kormányzati  flottaprogram keretében érkeztek a Kormányhivatalba. A gépjárművek a hivatal belső postajáratában teljesítenek szolgálatot.

„A Baranya Megyei Kormányhivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-5.2.2-16-2016-00019 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Baranya Megyei Kormányhivatal. A program összköltsége 1,2 milliárd forint. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2016. október 1-jén kezdődött el, és 2018. március 31-én ér véget.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 361 megtekintés

Videó: 48 285 325 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919317

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh