Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter azon dolgozik, hogy kormány többséget szerezzen Irán megtámadására irányuló terve számára.

A Haaretz tudósítása szerint Netanyahu és Barak már meggyőzte a korábban a tervet ellenző külügyminisztert, Avigdor Liebermant a támadás szükségességéről és jelenleg azon dolgoznak, hogy megszerezzék a képviselők többségét támogatását. Az elmúlt hetekben felszaporodtak az Irán elleni támadásról szóló hírek, bár a lap informátorai szerint a kabinet még nem hozott döntést az ügyben. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Iránról szóló, novemberi 8-án megjelenő jelentése állítólag döntő jelentőségű lesz Izrael számára.

Az izraeli vezetés egyelőre nem tett egyértelmű nyilatkozatot Irán kapcsán, a kormány tisztviselők hangsúlyozták, hogy Izraelt nem félemlítheti meg Irán, a miniszterelnök pedig az ország megnövekedett befolyásáról és katonai erejéről beszélt.

A nyugati titkosszolgálatok jelentése szerint Irán két-három év alatt felépíthet egy atomfegyvert, amennyiben erre határozza el magát, bár tudomásuk szerint eddig nem született erre vonatkozó döntés. Harcászati szakértők szerint ugyanakkor szinte biztosan nem várható izraeli támadás a tél során, mivel a vastag felhőtakaró ellehetetleníti a légierőt.

A Jerusalem Post ugyanakkor azt is tudni véli, hogy a több száz repülőgépet felvonultató támadás terve már el is készült. Az izraeli vadászoknak az akció során rejtve kell maradniuk a környező országok radar rendszerei elől és be kell vetniük a légi utántöltési technikát is, amennyiben 1 500 – 2 000 kilométerre található célpontokat akarnak megtámadni. A technika nem jelent akadályt az izraeli légierő számára, más kérdés, hogy a rejtett atomerőművek megsemmisítése és az iráni légvédelem semlegesítése nagy kihívás lehet az állítólag jelenleg is gyakorlatozó izraeli hadsereg számára.

Forrás: vg.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4823627

Jelenleg az oldalon

14
Online