Az Egyesült Államok az F-35-ös harci repülőgépek legfejlettebb változatát szállítja Izraelnek jövőre, hogy az ország megtarthassa katonai fölényét a Közel-Keleten – jelentette be Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön.

Biden Izrael washingtoni nagykövetségén mondott beszédet a zsidó állam függetlenné válásának évfordulóján. Jelenléte már önmagában is jelezte azt, hogy az Egyesült Államok igyekszik enyhíteni a két ország között a feszültséget, amely az iráni atomprogramról kötendő nemzetközi megállapodás miatt alakult ki.

Az alelnök ez utóbbival kapcsolatban megerősítette, hogy Washington csak olyan megállapodáshoz járul hozzá, amely garantálja Izrael biztonságát. Iránnak bele kell egyeznie a szigorú nemzetközi ellenőrzésbe, és ha nem tartaná be az egyezményt, az Egyesült Államok minden eshetőségre készen áll – hangoztatta.

Izrael februárban jelentette be, hogy a korábban megrendelt 19 mellett még tizennégy F-35-ös harci gépre kötött szerződést az amerikai gyártóval.

Ezeket jövőre kezdik leszállítani, és Biden most azt mondta, hogy Izrael a legfejlettebb változatból kap majd. “Izrael lesz az egyetlen ország a Közel-Keleten, amely rendelkezik ezzel az ötödik generációs harci géppel, … a legjobb gépünkkel” – hangoztatta az alelnök.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 49 690 011 megtekintés

Videó: 28 786 785 megtekintés

Látogatók

Összesen5225184

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh