Mégsem szeret annyira adózni Soros György: a gazdagok megadóztatása mellet kardoskodó milliárdos 6,7 milliárdos adótartozást halmozott fel a tavaly megszüntetett ír cégében.

Soros György megkaphatja a magas adót, amit mindig is szeretett volna – írja a Bloomberg. Úgy fest ugyanis, hogy az üzletember nem épp korrekt módon összesen 6,7 milliárdos adótartozást halmozott fel. Az elmúlt évek során Soros egy kiskaput használt fel az adó befizetésének halogatására, így az ügyfelei által befizetett vagyonkezelési díjak adóját vissza tudta forgatni. Az írországi hivatalos adatok szerint cége, a Soros Fund Management így összesen 13,3 milliárd dollárt tudott felhalmozni.

Hogyan? – teszi fel a kérdést a The Street. Az amerikai fedezeti alapkezelők számára 2008-ban zárta be a törvényhozás azt a kiskaput, mely lehetőséget teremtett, hogy párhuzamos offshore alapokat hozzanak létre. Az intézkedést megelőzően Soros létrehozott egy céget, a Quantum Endowment Ireland-ot Írországban, a Soros Fund Management vagyonát pedig átutalta ennek számlájára. A Quantum Ireland-nek elviekben 25 százalékos társasági adót kell fizetnie, az ír adózási szabályoknak megfelelően sikerült ott is leírni ezt: 2008 és 2013 között a cég mindössze 963 dollárt fizetett a 3851 dolláros nettó jövedelméért. Mindez összesen 7,2 milliárd dolláros működési bevételt hozott a befektetőknek. 2014-ben Soros megszüntette az ír céget, a vagyont pedig a Kajmán szigetekre költöztette: egy új cégbe. A Bloomberg számítása szerint a várható adószámla (a szövetségi, a tagállami és városi, illetve az egészségügyi hozzájárulással együtt) összesen 6,7 milliárd dolláros lesz, amely a felhalmozott 13,3 milliárd majdnem pontosan fele.

Mindez persze szembe megy Soros a vagyonosok adózását érintő álláspontjával. Korábban ugyanis azt hangoztatta: az egyenlőtlenségek megnövekedése miatt minél magasabb adót szeretne a gazdagoknak. 2012-ben többedmagával egy nyilatkozatot is aláírt, melyben az ingatlanadózási szabályok átalakítását, és a felső adókulcs 45 százalék fölé emelését támogatta.Támogatta az Obama-féle Buffet-szabálynak nevezett javaslatot, mely értelmében az évi 1 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre vonatkozó adókulcs emelésével csökkenteni lehet a különbséget az amerikaiak felső 1 százaléka és a többi 99 százalék között. (A leggazdagabbak megadóztatásának programja Warren Buffet multimilliárdos befektetőről kapta a nevét, aki szerint nem igazságos, hogy ő kisebb adókulcs alapján adózik, mint a titkára.) Soros egyébként 2011-ben fejezte be az ügyfelek pénzének kezelését, de a Soros Fund Management még mindig él. Az iBillionaire adatai szerint a nyilvános részvény portfóliója így is 9,45 százalékos nyereséget könyvelhetett el. A portfóliójának átlagos piaci kapitalizációja 31 milliárd dollár, hozama 1,1 százalék – számol be a The Street.

Forrás: napigazdasag.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 734 156 megtekintés

Videó: 48 940 948 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029930

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh