Miközben Franciaország továbbra sem tudja megoldani az orosz megrendelésre gyártott, de később át nem adott Misztral típusú helikopter-hordozó hajók ügyét, a Le Figaro napilap előállt néhány ötlettel arra vonatkozóan, mit kezdhetne a kormány a szerződésszegés eredményeként náluk ragadt Misztralokkal.

Az első kézenfekvő megoldás; süllyesszék el. Legalább amennyire barbár megoldásnak tűnik, annyira gazdaságos lenne. Az orosz megrendelésre gyártott két Misztralt ugyanis nem veszi meg senki. Attól a ponttól, hogy a kormány amerikai nyomásra elhalasztotta a hajók átadását, nem elég, hogy a megrendelőnek vissza kell fizetniük a befektetett összeget, de a további költségek is a francia adófizetőket terhelnék. Mivel a haditengerészet vezérkara már jelezte, hogy nincs szükségük két újabb Misztralra, a Le Figaro szerint az lenne a legolcsóbb megoldás, ha egyszerűen elsüllyesztik.

Kézenfekvő megoldás lenne, hogy a hajókat átadják a francia flottának – de áprilisban éppen, hogy az derült ki; a haditengerészetnek nincs szüksége két további Misztralra. A l’Opinion napilap a vezérkarhoz közeli forrásokra hivatkozva azt állította, már a most szolgálatban lévő három Misztral is több mint amennyire szükség van, nem tudnának mit kezdeni két újabb hajóval. Azon felül a Vlagyivosztok és a Szevasztopol hajók az orosz megrendelő igényei szerint készültek, a francia haditengerészet számára történő átalakításuk további sok millió eurót igényelne.

A Le Figaro szerint viszont eladhatnák valaki másnak a két “fölösleges” Misztralt. Elképzelésük szerint Kanada vagy Egyiptom jöhetne szóba mint potenciális vevő, ugyanakkor ennek jogi következményei nem tisztázottak. A továbbértékesítés ugyanis feltételezi, hogy Franciaország nem csak határozatlan időre elhalasztja az átadást (mint a jelenlegi hivatalos kommunikációban az megjelenik), hanem ténylegesen is felbontaná a szerződést Oroszországgal, anélkül, hogy egy szót is ejtenének arról, mi történik a későbbiekben a megrendelt hajókkal. Eközben a fenntartás költsége havonta 5 millió euró, a francia adófizetőknek pedig meg kell magyarázni, hogy a kormány miért az amerikaiak elvárásai szerint folytatott erőfitogtatásra költi az egyébként munkahelyteremtésre is fordítható adóbevételeket.

A Vlagyivosztok nevű hajót 2014 novemberében, a Szevasztopolt pedig 2015 során kellett volna átadja a francia gyártó. A NATO főtitkára Washington utasítására hivatalos ajánlatot tett a hajók felvásárlására – eredetileg emiatt lett elhalasztva az átadás, amit a francia kormány az ukrán helyzetre hivatkozva próbált lekommunikálni. Az átadás elhalasztása azonban nem jelenti a teljes szerződés felmondását, ami máig nem történt meg. Miközben a francia kormány nem mer nemet mondani az amerikai nyomásgyakorlásra, Moszkvának sem merik egyértelműen bejelenteni, hogy inkább a NATO-nak adják az orosz megrendelésre gyártott hajókat.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 276 929 megtekintés

Videó: 32 783 593 megtekintés

Látogatók

Összesen5526407

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh