Európában még az érmék és a papírpénzek a népszerűek, de ez a közeljövőben megváltozhat. Az Apple Pay használatához már terminálra sem lesz szükség.

Az elmúlt hetekben számos európai államban volt téma a készpénz jövője. A dán kormány részben fel akarja oldani az érmék és a papírpénzek elfogadására vonatkozó kötelezettséget, hogy a cégek megtakaríthassák a készpénz-forgalom költségeit, Svédországban pedig vita kezdődött arról, hogy hasznos-e a készpénz nélküli társadalom. A Near Field Communication (NFC) technológia és az Apple Pay megjelenése, illetve elterjedése komoly változásokat indíthat el. Most még az emberek többsége túlzottan ragaszkodik a készpénzhez, a németeknél ez az arány például 75 százalék.

A legtöbben a banki adataik elveszítésétől félnek és ezért nem bíznak fenntartások nélkül a modern technológiákban. Az Apple Pay szolgáltatást tavaly szeptemberben mutatta be az Apple, de mint kiderült, közel sem tökéletes: háromból két felhasználó találkozott nehézségekkel a fizetések során. A leggyakrabban megnevezett gondok közé tartozott, hogy a termináloknak általában túl sok időbe telik a fizető azonosítása. Ezt kerülheti meg a 20150186887-es számú szabadalom, melyet most hoztak nyilvánosságra. Az elképzelés lényege, hogy közvetlenül két iPhone készülék között is lehetővé válna az Apple Pay-tranzakció. Mindez felgyorsítaná és rugalmasabbá tenné az utalásokat. Jelenleg annak, aki a szolgáltatással akar fizetni, mindenképpen keresnie kell egy olyan kereskedőt, aki támogatja a rendszert, majd használhatja az iPhone okostelefonját vagy az Apple Watch okosóráját. Minderre most csak az Amerikai Egyesült Államokban van lehetőség.

A szabadalom alapján a két iPhone közötti kapcsolat esetén az alkalmazott szabvány egyaránt lehetne a Near Field Communication (NFC) vagy a Bluetooth. A fizető felhasználónak elegendő lesz csak azt a hitelkártyát kiválasztania, amelyet használni akar és megadnia az átutalandó összeget. A tranzakciót vagy egy PIN-kód vagy az ujjlenyomat megadásával lehet hitelesíteni. A fogadó fél elfogadja az utalást és meghatározhatja, hogy az összeg melyik számlájára vagy kártyájára kerüljön. A két készülék közötti zökkenőmentes tranzakció az olyan kisebb kereskedők számára is érdekes lehet, akik nem rendelkeznek terminállal.

Ludger Gooßens, a Német Takarékpénztár- és Giroszövetség (DSGV) ügyvezető igazgatója szerint a készpénz nélküli világ még a jövő zenéje, de ez a korszak is el fog jönni. Meggyőződése, hogy a fizetés jövőjét az érintés nélküli megoldások jelentik, de a készpénz egy olyan tényező, amely még hosszú ideig elkísér majd minket.

Carl-Ludwig Thiele, a Német Nemzeti Bank elnöke hozzátette, hogy a bankok pontosan tudják, hogy aki nem halad a korral, annak előbb vagy utóbb távoznia kell a piacról. A fizetési forgalomhoz mindig szükség lesz pénzintézetekre, s az Apple Pay, a PayPal és a többi szolgáltató is végeredményben az ügyfelei átutalásait egy számláról kapja meg. Az ágazat igyekszik megfelelően hozzáállni a változásokhoz: a bankok új fiókmodellekkel kísérleteznek, saját alkalmazásokat fejlesztenek ki és olyan induló vállalkozásokkal működnek együtt, amelyek a jövőbe mutató fejlesztésekkel állnak elő.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 952 megtekintés

Videó: 48 313 373 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922595

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh