Az egyik német kormánypárt egy vezető parlamenti képviselője szerdán alig burkoltan megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal "méltányos" részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok.

Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak adott, szerdán ismertetett interjúban kijelentette: a migrációs válság hatalmas kihívás, amely "jelentős átrendeződéseket eredményezhet az EU-n belüli kétoldalú kapcsolatokban" a következő hónapokban.

Mayer szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében "nem a klub tagja", az "károsíthatja bizonyos mértékig" a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök esélyeit is arra, hogy sikerrel járjon a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásán.

"Mindig is rokonszenveztem a Nagy-Britannia által az EU-ban betöltött szereppel és a (brit-EU viszonyrendszer) újratárgyalására irányuló brit igényekkel, ám most hatalmas humanitárius katasztrófa részesei vagyunk, és ezúttal sem rokonszenvet, sem megértést nem tanúsítok az egyéni országérdekek vezérelte álláspontok iránt" - fogalmazott a brit lapnak adott interjúban a befolyásos német kormánypárti politikus.

A The Times kommentárja szerint katasztrófával érne fel Cameronnak, ha elveszítené Berlin támogatását az EU-reformokról tervezett tárgyalásokon.

A brit kormányfő tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság sorsáról, de addig London újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Angela Merkel német kancellár a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben utalást tett bizonyos EU-szerződések módosításának lehetőségére. Nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül "jó megoldást" találni a London által felvetett problémákra. Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, "akkor ezen el kell gondolkodnunk" - fogalmazott Merkel a néhány héttel ezelőtti BBC-interjúban.

"Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (...) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 085 megtekintés

Videó: 48 322 406 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923769

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh