Nagyjából 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén, amelynek nagy része a tengerfenékre süllyed - derült ki a Görög Tengerkutató Központ (HCMR) legfrissebb tanulmányából.

Műanyagzacskók, üdítős flakonok és felfoghatatlan mennyiségű - nagyjából 3760 tonna- műanyag hulladék lebeg csak a Földközi-tengeren és az eredmény sokkoló - szemlézi a szakértői reakciókat a Der Standard.

A HCMR kutatása emellett rámutat: évente körülbelül 17 600 tonna műanyag landol a tengerben, ebből 3760 tonna lebeg, 2800 tonna elsüllyed és a maradék pedig a partra sodródik. A problémát tetézi, hogy a Földközi-tenger a műanyagszennyezés szempontjából gócpontnak számít, mert amellett, hogy sűrűn lakott, egész évben pörög a turizmus, valamint folyamatos a hajóforgalom és a halászat is.

 A Frontiern in Marine Science című tudományos lapban megjelent írásban emellett kiemelték: összességében több mint 250 ezer tonna szemét fedi az óceánok felszínét, melyek nagy része sokáig a víz felszínén maradnak, de sok szemét például gyorsan a tengerek és az óceánok mélyére süllyed. Ezért a környezetszennyezés korlátozása érdekében mielőbbi célzott intézkedéseket javasolnak, hogy csökkentsék a a növény- és az állatvilágra mért óriási terhet.

A műanyagszennyezés ellen azonban egyre több ország és cég lép fel. Az eldobált műanyagok hatástalanítására, lebontására számos módszerrel próbálkoznak, tudósok például olyan baktériumtörzset fedeztek fel, amelyek megeszik a műanyag egy nehezen újrahasznosítható változatát.

Forrás: napi.hu / frontiersin.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 841 785 megtekintés

Videó: 49 017 807 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042939

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh