Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet jelenléte egyre kézzelfoghatóbbá válik Afganisztánban, ahol szakértők szerint a milícia bizonyos területeket már uralma alá hajtott - olvasható az AP amerikai hírügynökség friss összeállításában.

A kegyetlenségéről ismert, elsősorban Irakban és Szíriában tevékenykedő csoport afganisztáni terjeszkedése Afganisztán és több más ország hatóságait is egyre komolyabb aggodalommal tölti el. Helyi illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy a dzsihadista milícia aktívan toboroz a dél-ázsiai országban is, sokakat a rivális helyi iszlamista szervezetektől, köztük a táliboktól csábítanak át. Biztonsági források szerint az IÁ jelenléte egyre látványosabb Afganisztánban, s az utóbbi időben több összecsapásra is sor került az Iszlám Állam és a tálibok fegyveresei között.

Azt nem tudni, hogy a magukat az iszlamista terrorszervezet híveinek valló fegyveresek valóban az IÁ hivatalos helyi szárnyát alkotják-e. A hatóságok nem erősítették meg, hogy az érintettek közvetlen műveleti vagy pénzügyi kapcsolatban állnának az Iszlám Állam iraki vagy szíriai bázisával. Az viszont biztos, hogy az IÁ zászlója alatt harcoló fegyveresek száma drámaian megnőtt az elmúlt hónapokban.

Az ország egyes részeiben az IÁ hívei ténylegesen ellenőrzésük alá vontak területeket. Nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam tagjai az általuk uralt területeken tálibokat végeznek ki, megtiltják a lányok iskolába járását és civilek tucatjait mészárolják le.

Philip Breedlove tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka az előző héten "növekvő fenyegetésnek" nevezte az Iszlám Államot, amely Afganisztán számos részén kaparintott már meg kisebb területeket. Elmondta, hogy bár az IÁ harcban áll a tálibokkal, harci potenciálja kevésbé aggasztó, mint az, hogy a csoport hívei mindenfelé toboroznak az országban.

A kabuli törvényhozás egyik név nélkül nyilatkozó tagja szerint az Iszlám Állam helyi szárnyának a Pakisztánnal határos, keleti Nangarhar tartomány a legfőbb fellegvára.

"A nangarhari IÁ egyre nő és erősödik a néhány hónappal ezelőtti állapotokhoz képest. És ez egyre jobban aggasztja a térség lakosait" - hangsúlyozta egy helyi elöljáró. "Felszólították a helyieket, hogy fogjanak fegyvert az ellenségeik, azaz a tálibok ellen, vagy hagyják el a területet" - közölte, hozzátéve, hogy azokban a körzetekben, ahol nagy számban jelen vannak az IÁ harcosai, bezárták az iskolákat és megverték a tanárokat.

Egy másik helyi politikus arról beszélt, hogy Nangarharban az IÁ eltiltotta a lányokat az iskolába járástól. A fegyveresek házról házra végigjárták az általuk ellenőrzött területet, s összeírták a hajadon lányokat. Szüleiknek azt mondták, hogy az Iszlám Állam harcosaihoz fogják adni a lányokat, ha sürgősen nem házasítják ki őket. "Ahol az IÁ jelen van, ott nincs élet, az embereket rabszolgává teszik" - mondta Hazrat Ali.

Az Iszlám Állam néhány héttel ezelőtt közzétett az interneten egy videót, amelyen az látható, amint brutálisan kivégzik a tálibok több szimpatizánsát. A felvételen tíz férfi bekötött szemmel térdel egy halom robbanóanyagon, amelyet felrobbantanak alattuk. A videófelvételt állítólag Nangarhar tartományban készítették.

Az ENSZ egy friss jelentésében azt írták, hogy Nangarharban rendszeresek az összecsapások az IÁ-hoz hű csoportok és a tálibok között, akik a helyi kábítószer-termesztésből és -kereskedelemből származó forrásokat akarják megkaparintani. Afganisztán a mák alapú kábítószerek, köztük a heroin legnagyobb termelője, 2014-es adatok szerint a világon terjesztett illegális ópiumtermékek 90 százaléka innen származik, de az országban emellett arany-, márvány-, króm- és drágakő-lelőhelyek is vannak.

Ali Mohammad Ali biztonságpolitikai elemző szerint a rivális iszlamista milíciák "szervezett bűnözői maffiákként" harcolnak a dollármilliárdokat érő anyagi források megszerzéséért. Az Iszlám Államnak Irakban és Szíriában az is jól jövedelmező bevételi forrása, hogy a mozdítható műkincseket eladják a feketepiacon. A bevétel növelése lehetővé tenné a dzsihadista csoport számára, hogy a központi vezetéstől függetlenül működhessen. Az a stratégiájuk, hogy gerillaháborújukat önfenntartóvá teszik, helyi forrásokból finanszírozva embereiket - mondta a szakember.

Az Iszlám Állam titkosszolgálati források szerint megjelent a délnyugati Hilmend tartományban is. Emellett az északi Farjáb és Szári-Pul tartományban tevékenykedő, Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom (IBU) nevű szélsőséges csoport nemrégiben hűséget fogadott az IÁ önjelölt "kalifájának", Abu Bakr al-Bagdádinak.

Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök arról tájékoztatott, hogy az országban jelenleg mintegy kétezren harcolnak az Iszlám Állam soraiban, ebből ötszázan az IBU tagjai. Az üzbég származású volt hadúr szóvivője azt közölte, hogy az IÁ hívei jelenleg főként "toboroznak, támaszpontokat hoznak létre, és növelik befolyásukat az emberek körében".

A táliboknak az év eleje óta számos, a szervezet vezetésében csalódott tagja átállt az Iszlám Államhoz. Szakértők szerint a tálib mozgalmat megalapító és vezető Omár molla haláláról szóló júliusi hírek is számos térségbeli dzsihadistát az IÁ karjaiba tereltek. A tálibok Manszúr mollát választották meg a szervezet élére, és a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló férfi kinevezése tovább mélyítette a mozgalmon belüli frakciók közti törésvonalakat.

Dosztum szóvivője szerint az IÁ a jövőben még nagyobb sikerrel csábíthat át harcosokat a rivális afganisztáni csoporttól, sokan ugyanis egy feljövőben lévő szervezetnek látják az Iszlám Államot, és tudják, hogy a tálibok korszakának lassan vége.

Forrás: kitekinto.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 467 842 megtekintés

Videó: 41 214 586 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6054070

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh