A német kormány és az Európai Bizottság is régóta tudja, hogy az autógyártók rendelkeznek a károsanyag-kibocsátás manipulációjára szolgáló technológiával, és alkalmazzák is azt - írta kedden online kiadásában a Die Welt.

A német lap szerint a közlekedési minisztérium az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag) frakciójának írásbeli kérdésére adott, július 28-i keltezésű válaszában azt írta: egyetértenek az Európai Bizottsággal abban, hogy még nem sikerült teljes mértékben megvalósítani a károsanyag-kibocsátási értékek manipulációjára szolgáló berendezések alkalmazásának kiküszöbölését célzó koncepciót.

Ez magyarul azt jelenti, a tárca előtt ismert, hogy létezik a szakmában ciklusfelismerőnek nevezett technológia, amelynek segítségével csökkenthető a kocsik károsanyag-kibocsátása a környezetvédelmi teszteken, és az autógyártók élnek is ezzel a lehetőséggel.

A minisztérium válaszában az is olvasható, hogy a kormány támogatja az uniós előírások rendszerének továbbfejlesztését, különösen azokat a szabályalkotási törekvéseket, amelyek a gépjárművek "tényleges kibocsátásának" további csökkentésére irányulnak.

Ez pedig azt jelenti: a kormány pontosan tudja, hogy eddig nem sikerült megoldást találni a manipuláció felismerésére, és arra, hogy a gyártók ne csaljanak.

A Zöldek írásbeli kérdése nem meghatározott cégre vagy motortípusra vonatkozott, hanem az autóiparral összefüggésben felmerült több különböző problémára, köztük arra a technológiára, amelynek révén automatikusan csökken egy kocsi károsanyag-kibocsátása a vizsgálatokon.

A Volkswagen ellen éppen egy ilyen eljárás alkalmazása miatt indult eljárás az Egyesült Államokban. A környezetvédelmi hatóság (EPA) azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Ezek a típusok közúton a megengedettet akár 40-szer meghaladó mértékben bocsátanak ki nitrogén oxidokat.

Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében az előírásokat megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt.

Szakértő: az előírások és a vevői igények különbsége szüli a manipulációt

"Ezer sebből vérzik" az a modell, amely az autók fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának mérését meghatározza, így a Volkswagen-botrány hozzájárulhat az előírások felülvizsgálatához és racionálisabbá válásához, így ezek összhangba kerülhetnek a vevői igényekkel - mondta Gablini Gábor, a Magyar Autós Szakmai Szövetség (MASZSZ) elnöke az MTI-nek.

Az autók fogyasztását - előírásszerűen - egy sík, zárt pályán körözve mérik úgy, hogy minden fogyasztót - például a világítást és a légkondicionálót - kikapcsolnak. A sebességre egy algoritmus van, így dokumentálják azt az alacsony fogyasztást, amely köszönő viszonyban sincs a városi és az autópályán mért fogyasztással - jegyezte meg.

A károsanyag-kibocsátást pedig egy mérési ciklus alapján kell elvégezni. Amikor a motor elektronikája érzékeli a mérési paramétereket, akkor úgy állítja be a motort, hogy a lehető legkevesebb károsanyagot bocsássa ki. Miután a mérőműszereket erre a ciklusra állítják be - azokat átállítani nem lehet - a szervizek nem tudják felismerni az esetleges manipulációt - mondta.

A VW manipulációja az Egyesült Államok követelményeinek eleget tevő motoroknál jelentkezett, a szakember szerint nem véletlenül. Ha minden körülmény között teljesíti a motor az alacsony károsanyag-kibocsátási normát, lecsökken a teljesítménye, így gázadásra "nem fog ugrani", márpedig a vevők ezt szeretnék. A két követelmény - a környezetvédelmi és a vevői - csak úgy érhető el együttesen, ha a méréskor megfelelő a kibocsátás, de a használat során már növekszik a motor teljesítménye. Ez nem csak a VW, hanem az egész iparág problémája - tette hozzá a MASZSZ elnöke.

A felismerés részben már megtörtént: az EU-ban tavaly döntés született arról, hogy az autók fogyasztásának mérése közelebb kerüljön a valós körülményekhez - mondta Gablini Gábor.

Miután a manipuláció a motor vezérlő elektronikájának a programozásával érhető el, egy néhány percig tartó átprogramozással meg is szüntethető - mondta az MTI-nek egy magát megnevezni nem kívánó szakértő, aki hozzátette: elvileg bármelyik gyártó képes a motort vezérlő elektronikát úgy programozni, ahogyan azt a VW tette.

Jelentősen romlottak a Volkswagen és más német autógyártók adóskockázati mutatói

Meredeken romlottak kedden a Volkswagen német járműgyártó csoport adóskockázati mérőszámai a londoni piacon a cég amerikai részlegénél kirobbant, súlyos pénzbírságokkal és veszteségekkel fenyegető csalási botrány hatására.

Az ügynek máris érezhető a piaci járványhatása, a kockázati mutatók gyengülése ugyanis kezd átterjedni más nagy német gyártókra is.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a keddi londoni kereskedést összefoglaló elemzésében kimutatta, hogy a VW CDS-tranzakcióinak díjszabása - vagyis a cég törlesztési csődkockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek középárfolyama - a nap folyamán megközelítette a 210 bázispontot.

Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen irányadó ötéves kötvényeinek CDS-kontraktusai a hét első két kereskedési napján a múlt heti zárásnak csaknem a háromszorosára drágultak, a vállalat CDS-középárfolyama pénteken ugyanis 75 bázisponton zárt Londonban.

A keddre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves VW-kötvényre jelenleg csaknem 210 ezer eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon a pénteki zárásban e lejáratra mért 75 ezer eurós kockázati díj helyett.

A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a Volkswagen CDS-mutatója a 2009-es pénzügyi válság óta most először haladta meg a 200 bázispontot. Hozzáteszik: a sors iróniája, hogy a Volkswagen is 2099-ben kezdte árulni az amerikai piacon azon dízelmotorral szerelt járműveit, amelyek a károsanyag-kibocsátási tesztekkel kapcsolatban most kirobbant csalási botrány középpontjában állnak.

A súlyos botrányt a VW kötvényárfolyamai is megszenvedték. A Markit kimutatása szerint a Volkswagen 2020. januári lejáratú adósságpapírjának hozama a keddi londoni kereskedésben 1,37 százalékon tetőzött; ez hatalmas, 50 bázispontos ugrás a múlt heti utolsó záróhoz képest. A VW vállalati kötvényeivel a nyáron még 0,60 százalék körüli hozamokon kereskedtek.

Ráadásul az ügy piaci hatásai immár járványszerűen terjednek.

A Markit kedd esti adatai szerint a BMW és a Daimler CDS-kontraktusainak díjszabásai is meredeken megugrottak, és egyaránt meghaladták a 100 bázispontot az elmúlt időszakra jellemző 60-70 bázispontos jegyzések után. A cég szerint ez háromévi CDS-árfolyamcsúcs e két járműgyártó csoport esetében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 895 774 megtekintés

Videó: 49 067 662 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054998

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh