"Kicsit nehezebben" fogunk előrenyomulni Aszad csapataival szemben - jelentették ki a Reutersnek a szír lázadók reagálva arra, hogy az államfő új segítséget kap Oroszországtól. A polgárháború hosszabb lehet, így a menekültkérdés megoldása is tovább tarthat.

Csak a háború eszkalációjához vezet, ha az orosz kormány - ahogy azt bejelentette - megerősíti Bassár al-Aszad támogatását - jelentették ki a szíriai államfő ellen harcoló lázadók képviselői a Reutersnek nyilatkozva. Várhatóan az őket támogató Öböl menti országok, élükön Szaúd-Arábiával, szintén megerősítik katonai támogatásukat.

A Kreml azt követően döntött beavatkozása elmélyítése mellett, hogy a kormányerők egyre kisebb területre szorultak vissza és hírek szerint akadozik az emberutánpótlásuk. Amerikai források szerint az orosz erők már a helyszínen vannak - ezt támaszthatja alá a lázadók tapasztalata, amely szerint az utóbbi időben megkeményedett a kormánycsapatok velük szembeni ellenállása.

Afganisztán 2.0?

A felkelők arra használják az orosz jelenlét erősödését, hogy több támogatást szerezzenek saját háttérhatalmaiktól, ám ez azt jelenti, hogy a konfliktus még bonyolultabb lesz és elhúzódik. Következésképpen az európai menekültválság rendezése is tovább fog tartani. Szerintük Moszkvára az a sors vár Szíriában, mint a nyolcvanas években Afganisztánban, ahol az orosz hadsereg nem bírt a hathatós amerikai és szaúdi támogatást élvező, gerillaháborút folytató helyiekkel.

A Kreml a terrorizmus, ezen belül az Iszlám Állam nevű szervezet elleni harccal indokolja katonai beavatkozása erősítését. Ugyanakkor jelenleg a szíriai lázadó erők - akik soraiban oroszok, ázsiaiak, csecsenek is harcolnak - nagyobb veszélyt jelentenek Aszadra, mint az Iszlám Állam. Irán viszont, a szíriai rezsim másik háttérállama, a támogatását élvező iraki és afganisztáni csoportokat mobilizálta.

Nincs esély a tárgyalásra

Az USA tartózkodik a komoly fegyverszállítmányoktól, mert attól tart, hogy ezek szélsőségesek kezébe kerülhetnek. Ezért nem ad a felkelőknek légvédelmi eszközöket, amire szükségük lenne, mert az orosz támogatásnak köszönhetően az utóbbi időben precízebbek lettek a kormányerők légi csapásai. Ezt leszámítva a lázadok szervezettebbek és - egyelőre - erősebb a fegyverzetük.

A felek közti antagonisztikus ellentétet jelzi, hogy a felkelők szerint Moszkvát nem érdekli a válság politikai rendezése. Egyetlen céljuk, hogy konzerválják a velük szimpatizáló, még a szovjet időkből hátra maradt szíriai rezsimet. Szerintük az orosz jelenlét arra késztetheti az ő arab támogatóikat, hogy katonai mellett felvállalják politikai támogatásukat is.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 858 megtekintés

Videó: 48 954 556 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032369

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh