Mély sajnálatát fejezte ki a kunduzi kórházra mért amerikai csapás halálos áldozatai miatt kedden Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

Közleményében a Pentagon vezetője azt írta, hogy az amerikai haderő műveletei során a lehető legnagyobb figyelmet fordítja az ártatlan életek kioltásának elkerülésére.

"Ha hibákat követünk el, azokat elismerjük. Most pontosan ezt tesszük" - áll a miniszteri kommünikében.

Carter megfogadta: a Pentagon mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy kivizsgálja a "tragikus incidens" körülményeit. Továbbá ígéretet tett arra, hogy a védelmi minisztérium tanulni fog az esetből, és ha szükséges, felelősségre vonást alkalmaz.

A nap folyamán korábban, szenátusi meghallgatásán John Campbell tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és koalíciós erők parancsnoka elismerte, hogy az amerikai parancsláncon belül született meg a döntés a kunduzi kórházat érő légitámadásról, és leszögezte, az egészségügyi intézményre mért csapás tévedés volt.

"Hogy világos legyek, a légicsapás biztosításáról szóló döntés amerikai döntés volt, amelyet az amerikai parancsláncon belül hoztak meg. A kórházra tévedésből mértek csapást. Szándékosan sohasem vennénk célba egy védett egészségügyi intézményt" - mondta.

Campbellt három nappal azt követően hallgatták meg a szenátus katonai bizottságában, hogy egy amerikai légicsapás következtében az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezet által működtetett kunduzi kórházban legkevesebb 22-en életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek.

A tábornok bejelentette, a parancsnoksága alatt álló erőknél mélyreható kiképzést rendelt el a hasonló incidensek jövőbeni elkerülése érdekében. Rámutatott, hogy noha az afgánok kérték Kunduznál a légierő támogatását, a tűzparancs kiadását szigorú eljárásnak kellett megelőznie az amerikai fegyveres erőknél.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 586 megtekintés

Videó: 47 968 598 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887566

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh