Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre továbbra sem kívánja csökkenteni olajkínálatát, annak ellenére sem, hogy az olajárak zuhanásának már fájdalmas pénzügyi következményei vannak - írta szaúdi olajipari illetékeseket idézve a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap által idézett iparági illetékesek szerint Szaúd-Arábia a jelenlegi árkörnyezetben is elszántan törekszik arra, hogy megőrizze részesedését az olaj világpiacán, és a vásárlói kereslethez szabja kínálatát.

Hálid el-Falih, a szaúdi állami olajtársaság elnöke a Financial Timesnak kijelentette: Szaúd-Arábia egyetlen teendője annak lehetővé tétele, hogy "a piac tegye a dolgát". Hozzátette: még csak beszélgetések szintjén sem merült fel Szaúd-Arábiában a kitermelés csökkentése.

A lap által idézett rijádi illetékesek várakozása szerint e politika egy-két éven belül igazolást nyer, amikor az újjáéledő kereslet felszívja a piacot elöntő olajtúlkínálatot.

Hálid el-Falih szerint a korábbi 100 dolláros olajárat a magas költséggel működő termelők a kockázatmentes beruházások garanciájának tekintették, ám "ez a biztosítási kötvény, amelyet Szaúd-Arábia térítésmenetesen nyújtott, többé nem létezik".

A szaúdi olajtársaság vezetője elismerte ugyanakkor, hogy a jelenlegi, 50 dollár körüli olajár a vártnál fájdalmasabb következményekkel járt Szaúd-Arábia számára. Falih szerint azonban "tipikus" piaci túlreagálásról van szó.

Az olajár zuhanásának már hitelminősítési következményei is vannak.

A Standard & Poor's a minap leminősítette Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány szinte példátlan mértékben nő az idén.

A nemzetközi hitelminősítő "AA mínusz/A-1 plusz"-ról egy fokozattal "A plusz/A-1"-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat is még az elsőrendű befektetői ajánlású kategóriában van, de az S&P további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is.

A hitelminősítő az indoklásban kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított szaúdi államháztartási hiány az idén eléri a 16 százalékot a tavaly mért 1,5 százalékos deficit, illetve a két éve elért 7 százalékos többlet után.

A Standard & Poor's szerint ráadásul nem is várható az olajárak erőteljes fellendülése: a cég jelenlegi várakozása az, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára a 2015-2018-as időszakban is csak 63 dollár lesz.

Más nagy londoni házak sem számolnak az olajárak jelentősebb felfutásával a következő években, sőt egyes prognózisok szerint jövőre további árcsökkenés várható.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző és előrejelző intézete Londonban ismertetett új prognózisában közölte: a Brent esetében 2015 egészére 53 dolláros, 2016-ban 60 dolláros hordónkénti átlagos árfolyamot vár.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő új, felülvizsgált előrejelzése szerint az olajárak érdemben csak 2017-től kezdenek emelkedni.

Korábbi prognózisaiban a Moody's ezt 2016-ra valószínűsítette, most már azonban azzal számol, hogy jövőre a Brent hordónkénti átlagára még alacsonyabb lesz, mint az idén. A hitelminősítő új előrejelzése 2015 egészére 55 dolláros, 2016-ra 53 dolláros, 2017-re 60 dolláros éves Brent-árfolyamátlagot jósol.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 116 megtekintés

Videó: 48 284 839 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919244

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh