Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellenőrzése alatt álló egyik olajkitermelő létesítményre mérték első szíriai légicsapásukat a brit királyi légierő (RAF) harci repülőgépei - közölte csütörtökön a brit védelmi miniszter.

Michael Fallon a BBC televíziónak elmondta: négy Tornado GR4 típusú harci repülőgép támadta a kelet-szíriai Omar olajmezőt. Fallon sikeresnek minősítette a bevetést.

A gépek a ciprusi Akrotiri brit légi-támaszpontjáról szálltak fel, röviddel azután, hogy a londoni alsóház szerda éjjel jelentős többséggel jóváhagyta az RAF bekapcsolódását az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.

Michael Fallon szerint az RAF harci gépei által célba vett szíriai olajmezők "hatalmas bevételekhez" juttatják az Iszlám Államot. Kijelentette: a brit gépek közvetlenül az olajkutakra mértek csapásokat Paveway típusú lézervezérlésű bombákkal, majd visszatértek ciprusi támaszpontjaikra.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az RAF első szíriai légicsapásainak térségében jórészt csak olajipari létesítmények vannak, az országrész igen ritkán lakott.

Fallon szerint az Iszlám Állam kelet-szíriai infrastruktúrájának felmorzsolása "nem lesz gyors folyamat", de az sem volt helyénvaló, hogy Nagy-Britannia ezt a feladatot eddig más országok légierőire hagyta.

A miniszter szerint a cél az, hogy a brit légierő megfossza az Iszlám Államot azoktól az olajbevételektől, amelyektől a dzsihadista terrorszervezet tevékenysége jelentős részben függ.

A Financial Times néhány hete közölt feltáró riportja szerint az Iszlám Állam évente több mint félmilliárd dollár jövedelemre tesz szert az ellenőrzése alatt álló területeken kitermelt nyersolaj eladásából.

A londoni gazdasági napilap helyi forrásokat és nyugati hírszerzési szakértőket idéző beszámolója szerint a terrorcsoport napi 34-40 ezer hordó közötti mennyiségben termel nyersolajat az általa elfoglalt térségekben, és ebből naponta 1,5 millió dollárnál is több bevétele származhat.

A Financial Times által Irakban és Szíriában elvégzett feltáró vizsgálat szerint az Iszlám Állam több bevételre tesz szert olajeladásokból, mint bármely más forrásból, például a területén beszedett adókból vagy lopott műkincsek értékesítéséből.

A riport szerint a dzsihadista szervezet mérnököket és olajipari szakmunkásokat toboroz kitermelési és finomítási tevékenységéhez.

Csütörtökön két újabb Tornado indult az RAF egyik skóciai légi-támaszpontjáról Ciprusra, és hamarosan hat brit Typhoon harci repülőgép is csatlakozik az Akrotirin állomásozó brit légi kontingenshez. Ezzel az Iszlám Állam elleni bevetések céljából Ciprusra telepített brit harci gépek száma a kétszeresére nő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 477 megtekintés

Videó: 48 322 563 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923780

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh