Amerikai, román és moldovai csapatok részvételével kezdődött NATO-hadgyakorlat hétfőn Romániában a Duna-deltában, illetve a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Plantinum Lynx 16-2 fedőnevű közös taktikai és lövészeti gyakorlatra vasúton érkeztek amerikai tankok, ágyúk és egyéb nehézfegyverek Bulgáriából. A gyakorlaton - amely szárazföldi lövészetből és páncélos harci műveletekből áll - a fekete-tengeri amerikai katonai jelenlétet rotációs rendszerben biztosító tengerészek és tengerészgyalogosok is részt vesznek.

Ugyanebben az időszakban - december 4. és 20. között - zajlik a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légi támaszponton és az erdélyi Aranyosgyéresen (Campia Turzii) a Dacian Thunder 2015 amerikai-román közös légi hadgyakorlat második szakasza. Ennek keretében mintegy 200 román és 350 amerikai katona végez közös gyakorlatokat a román MiG-21 LanceR típusú harci repülőgépekkel és IAR-330-as helikopterekkel, valamint amerikai A-10-es csatarepülőkkel.

A Krím félsziget orosz elcsatolása után az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és rotációs katonai manővereket kezdett az Oroszországtól tartó keleti tagállamok - közük Románia - területén a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából.

Romániában az év folyamán egymást érték a nemzetközi hadgyakorlatok, szeptemberben úgynevezett integrációs egységet (NFIU), december elsején pedig hadosztály-parancsnokságot avattak Bukarestben a NATO gyors-reagálású erői számára. A tervek szerint még idén működőképessé válik az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai támaszpontja is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 830 megtekintés

Videó: 48 323 386 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923869

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh