2015-től kezdve Oroszország állandóan jelen lesz majd a Földközi-tengeren. Amint arról az Orosz Fegyveres Erők Vezérkarában közölték, a hajórajhoz tartoznak majd a Fekete-tengeri, az Északi-tengeri és a Balti-flotta hajói.

Az új csoportot a Szovjetunió Hadiflottája ötödik hadműveleti hajóraja mintájára hozzák létre. A hidegháború idején éppen ez az egység oldotta meg a harci feladatokat a Földközi-tengeren. Abban az időben a hajóraj fő ellenfele az amerikai haditengerészeti erőknek Hatodik Hadműveleti Flottája volt. De a Szovjetunió összeomlása után egy évvel, 1992. december 31-én az ötödik hajórajt feloszlatták.

Az idő azonban azt mutatja, hogy a lépés elhamarkodott volt. A Földközi-tengeri régió, ugyanúgy,mint régen, a fő nagyhatalmak érdekei összeütközésének központja marad. Különösen nyilvánvalóvá lett ez az elmúlt években: az „arab tavasz” eseményei, Kadhafi megdöntése Líbiában, az elhúzódó polgárháború Szíriában. Február 20-án az orosz honvédelmi miniszter a Fekete-tengeri Flottánál tett látogatása idején kijelentette: a Földközi-tengeri térségben koncentrálódnak a legjelentősebb fenyegetések, amelyek érintik Oroszország nemzeti érdekeit.

Komoly feladattal állunk szemben. Létre kell hozni a hajóraj anyagi-technikai biztosításának a rendszerét. Ma Oroszországnak egyetlen egy bázisa van, amely ugyanakkor egyetlen orosz haditengerészeti objektum külföldön: a szíriai Tartus kikötő. Ezen kívül két vagy három év alatt fel kell újítani a Fekete-tengeri Flotta hajóállományát, mondta Igor Kaszatonov tengernagy, az orosz Vezérkar vezetőjének tanácsadója, a Fekete-tengeri Flotta egykori parancsnoka:

Természetesen nagy pénzösszegekre, új hajókra van szükségünk. Geopolitikai szempontból helyeslik az ilyen egység létrehozását. De a kormánynak sok problémát kell megoldania, hogy létre hozzon az ötödik hajórajhoz hasonló egységet.

Meg kell jegyezni, hogy a Fekete-tengeri Flotta felújításának problémájával már nem egy éve foglalkozik már az orosz vezetés. Jelenleg három dízel-elektromos tengeralattjáró és három fregatt épül. Ami az ilyen csoport létrehozását illeti, a cél itt teljesen világos, véli Andrej Frolov, a Fegyverexport c. lap főszerkesztője:

Azt hiszem, először is az a fontos, hogy nemzetközi szinten bemutassuk itt a zászlónkat, valamint az orosz ambíciókat. Meg kell mutatni, hogy húsz év elteltével Oroszország visszaszerezte azt, amivel rendelkezett a Szovjetunió. És végül, gyorsabban reagálhatunk majd bizonyos helyzetekre.

Szakértők szerint két vagy három év alatt valóban megoldhatjuk a flotta felújításának a problémáját. A szakértők úgy vélik, hogy egyelőre az aktuális feladatokkal megbirkózhatnak a jelenleg rendelkezésünkre álló hajók is. A Vezérkarban közölték, hogy a januárban e régióban tartott hadgyakorlat során gyakorolták már a jövő mediterrán csoportosulás együttműködését.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 755 165 megtekintés

Videó: 48 954 180 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032317

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh